С покачването на температурите, рискът от дехидратация, отпадналост и топлинен

...
С покачването на температурите, рискът от дехидратация, отпадналост и топлинен
Коментари Харесай

Как да се хидратираме правилно в летните жеги?

С покачването на температурите, рискът от дехидратация, изнемощялост и топлинен удар нараства. В сходни моменти е значимо да одобряваме течности, само че вярната хидратация не е толкоз елементарна, колкото наподобява...
През статистически най-горещите дни от годината- втората половина на юли и началото на август, не е извънредно температурите да доближават и задминават 40°C. Като топлокръвни бозайници, хората би трябвало да поддържат непрекъсната температура към 37°C, с цел да действат, което се реализира посредством продан на топлота с външната среда. Когато главната телесна температура е прекомерно висока, ензимите в тялото, които работят само в тесни температурни граници, стопират да действат, и настъпват нарушавания в разнообразни системи в организма и органите, от които те са формирани. Прегряването води до сърдечни, бъбречни проблеми, и даже до увреждане на мозъка. 



При високи температури, терморегулацията зависи от ефикасната загуба на топлота от тялото, което се реализира посредством отделянето на пот, която се изпарява във въздуха, извличайки топлота от кожата и охлаждайки тялото. При горещо време е от основно значение да възстановим изгубените течности, като с цел да разберем по какъв начин работи хидратацията, би трябвало да разгледаме кръвта като една колоидна конструкция, в основата на която е водата.

Електролитите са от голяма важност
Когато отделяме пот, не губим единствено вода, само че и основни електролити- това са профилирани минерали, които участват в телесните течности под формата на киселини, основи и соли, които са водоразтворими и носят електричен заряд при разтваряне във вода. Електролитите калий, магнезий, калций, натрий, хлорид, бикарбонат се изчерпват при изобилното потене, което може да докара до неврологични увреждания, сърдечна аритмия, заспалост и мускулна уязвимост съгласно обява от 2023 година Затова е значимо когато одобряваме течности, те да са богати на електролити, като минералната вода, фрешове, млечни питиета, кокосова вода.



 

Скритата роля на глюкозата
Глюкозата е една от съставните частици на въглехидратите и най-важният източник на сила в човешкия организъм. Обикновената вода минава в кръвта по въздържан метод –чрез осмоза. Според обява от 1996 година, различен способ водата да премине от червата в кръвоносните съдове е интензивният превоз, който се реализира единствено благодарение на несъмнено количество глюкоза и натрий. На базата на този факт е развита оралната рехидратираща терапия (ОРТ), включена в листата с най-важните медикаменти на Световната здравна организация – вода, в която са разтворени сол и захар. ОРТ се употребява за лекуване на тежко обезводнени хора в медицински условия, само че в всекидневието лимонада с мед или плодов сок с щипка сол са също подобаващи за бърза хидратация.

 

(платено съобщение)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР