С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги

...
С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги
Коментари Харесай

Котел почете 155-годишнината от смъртта на Георги Раковски

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Раковски на пл. „ Възраждане “, общинското управление в Котел, в лицето на кмета Коста Каранашев, отдаде респект пред паметта на патриарха на българската националноосвободителна гражданска война. Годишнината беше маркирана и от управлението и чиновниците на Исторически музей – Котел, които дружно с кмета, възпламениха свещи в молитвения ъгъл в Пантеона на революционера и се преклониха пред саркофага му.

В навечерието на 155-годишнината от гибелта на Георги Стойков Раковски, на децата от кръжок Творческо обединяване „ Дарования ” при НЧ „ Съгласие – Напредък 1870 ” и Общинска библиотека „ Петър Матеев ” беше показана презентация за живота и революционното дело на Раковски. Презентацията, включваше изложение за произхода на най-видния котленец, неговото обучение, сложен революционен път и подготовката, която той прави в България и отвън нея за реализиране на концепциите му за освобождението на страната. Децата се срещнаха още със сведения за преместването на костите на Раковски от Румъния до Пантеона му в Котел, както и с информация по отношение на откриването на един от най-известните монументи на котленския възрожденец в страната, този, който се издига в негова памет на площад „ Възраждане “.

Георги Ст. Раковски умира в Букурещ през 1867 година, където е и заровен. През юни 1885 година тленните му остатъци са пренесени от Румъния в България. Първоначално те идват в Русе, а оттова са превозени в София. В столицата се съхраняват в черквата " Св. Неделя " и чак през октомври 1942 година, са преместени тържествено в храм „ Св. Св. Петър и Павел ” в Котел. Котленци, девет години по-рано – на 30 юли 1933 година откриват монумент на пл. „ Възраждане “ на най-видния си съгражданин, дело на скулптора Иван Лазаров. На 10 октомври 1981 година Георги Раковски намира покой в Пантеон, отдаден на неговата персона, в който през днешния ден се помества и експозиция „ Котленски възрожденци “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР