С почти седмица закъснение Столичната община се опита да излезе

...
С почти седмица закъснение Столичната община се опита да излезе
Коментари Харесай

Шефът на "Чистота Искър" е сменен, но договорът с Гайтански остава

С съвсем седмица забавяне Столичната община се опита да излезе суха от абсурда с връщането на Румен Гайтански–Вълка в бизнеса със софийския отпадък. От общината оповестиха, че изпълнителният шеф на общинско сдружение „ Чистота Искър " Юлиян Методиев е бил уволнен още през зимата поради подписан контракт за наем на техника с компанията на Гайтански „ Грийн партнърс “ АД. В известието липсваше информация остава ли в действие договорът с Гайтански, само че от сбит отговор на въпроси на " Сега " се подразбира, че шефовете в чистотата може да се сменят, само че договорните връзки на общинското сдружение с предприемача - не.

На въпрос продължава ли и сега " Чистота Искър " да има контракт с „ Грийн партнърс ", отговорът на общината гласи: „ По заповед на кмета на Столичната община звеното „ Вътрешен надзор “ прави инспекция на активността на общинското сдружение „ Чистота Искър “. По предварителни данни от инспекцията сдружението е сключило контракт за наем на профилирана техника за разчистване с „ Грийн партнърс “ АД ". Методиев е уволнен още през февруари, като решението е взето в хода на инспекцията за активността на компанията. Тя посочила, че има основни пропуски в ръководството, допълват от „ Московска " 33.  Резултатите от инспекцията ще бъдат предадени на способените институции, оповестяват още чиновниците.

За връщането на Гайтански в столичната непорочност се разбра предходната седмица от докладите на общинските компании за 2018 година Общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова заяви, че през 2018 година „ Чистота Искър " АД е дало 97 на 100 от дотацията си от общината на „ Грийн партнърс " за наем на техника за разчистване. Тя е на стойност над 12 млн. лева за м.г. „ Под формата на наемане на техника парите, които столичани дават на общинското сдружение, изтичат към частна конструкция в нарушаване на Закона за публичните поръчки. На процедура то играе ролята на трансмисия, посредством която се преливат обществени средства в частни ръце ", разяснява Христова. Принципал на „ Чистота Искър " е общинският съвет на София, а шефовете на сдружението се назначават с негово решение. Фирмата дава отговор за почистването на „ Красно село ", „ Красна поляна “ и „ Люлин " - активност, която получи без конкурс. С други думи, Гайтански даже не се е явявал на нормалните процедури по Закона за публичните поръчки, с цел да се върне в общината.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР