С почти 50% е нараснал броят на жалбите и запитванията,

...
С почти 50% е нараснал броят на жалбите и запитванията,
Коментари Харесай

Ако полетът ни закъснява - какво да направим, за да получим обезщетение?

С съвсем 50% е повишен броят на жалбите и запитванията, свързани с въздушния транспорт, по отношение на предходната година, оповестяват за Радио Варна от Европейския потребителски център /ЕПЦ/. Основната част от жалбите са за забавени или отсрочени полети, посочи шефът на центъра Соня Спасова.

" Преди пасажерите да се свържат с нас е належащо да потърсят самолетната компания. Ако оттова не им отговорят, тогава могат да се извърнат към ЕПЦ, чиито услуги са изцяло безвъзмездни. "

Спасова посочи, че би трябвало да се пазят бордни карти и билети. Ако установим, че полетът закъснява с 3-4 часа, е нужно да снимаме осведомителното табло за доказателство.

Авиокомпаниите са длъжни да обезпечат така наречен грижи /храна и напитки/, ако след повече от 2 часа престой на летището самолетът ни към момента не е изхвърчал. При по-голямо забавяне може да се наложи да се обезпечи и нощувка.

Ако платим тези разноски със лични средства, да пазим касовите бележки, поучава Спасова.

Ако полетът въобще не бъде изпълнен, пасажерът има право да получи сумата за неизползвания билет. Законодателството дефинира период от седем дни за възобновяване на сумата. Когато полетът не е сбъднат по виновност на самолетната компания, се дължи закрепена отплата за всеки пасажер.  " До 1500 км, колкото е най-масовото пътешестване в границите на Европейския съюз, компенсацията е 250 евро, сред 1500 км и 3500 км – 400 евро, а над 3500 км - 600 евро. "

Някои летища оповестиха, че ще одобряват недоволства, свързани с обезщетения поради постепенно обслужване, довело до изпускане на полета от техните пасажери, изясни Спасова. Тя поучава пасажерите, които са имали проблем с дълго изчакване на летището, да ревизират информацията на уеб страницата на съответния аеропорт. За да бъде предявена рекламация, също се изисква да бъде показано доказателство за това.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР