С площ от 2,166 кв. км Гренландия е най-големият остров

...
С площ от 2,166 кв. км Гренландия е най-големият остров
Коментари Харесай

Гренландия – страната без пътища и магистрали

С повърхност от 2,166 кв. км Гренландия е най-големият остров на нашата планета, населяван от над 4500 години, стратегически ситуиран сред Атлантическия и Северния ледовит океан. „ Зелената земя ” се радва на находища на нефт и природен газ, и обилие от метали – уран, платина, волфрам, исполин, никел и мед. Тук е най-големият народен парк в света. На острова има 50 селища, които на практика са откъснати едно от друго. Тази голяма територия разполага с 150-километрова пътна мрежа, от които 90 км са с настилка. Само в столицата Нуук има светофари, само че те са единствено два. За сметка на това Гренландия има 11 летища, само че единствено четири от тях са цивилен.

Някои биха си помислили, че неналичието на автомагистрали значи, че Гренландия е една изостанала страна. Нищо не е по-далеч от истината. Това е оживено място с богата просвета и обичаи и има блестящи, далновидни стопански вероятности, твърди Марк Грийн от Wilson Center.

Пък и гренландците не разчитат доста на пътищата, тъй като, просто казано, други транспортни решения имат повече смисъл. От една страна, построяването на пътища си е инженерно предизвикателство в такива рискови климатични условия. Асфалтът би трябвало да бъде поддържан над 10°C в продължение на 48 часа, с цел да се оформи вярно. Под тази температура структурата му е много уязвима. Проблемът е, че огромна част от Гренландия рядко може да се похвали с такива стойности, даже през лятото.

Затова гренландците са възприели по-практични способи на напредване. В страната има регистрирани над 2000 моторни шейни, а обичайните кучешки впрягове са към момента известни.

Гренландците се придвижват сред по-отделени общности най-вече по въздух и вода. И защото огромният брой планини в страната лимитира дължината на пистите, Air Greenland - най-големият локален транспортьор, употребява по-малки самолети с до 40 пасажерски седалки. В останалите случаи локалните разчитат на хеликоптери. През летните месеци, когато задоволително количество лед се топи, те сядат в лодките с цел да прекосят бреговата линия на Гренландия, дълга 43 450 километра.

Отсъствието на автомагистрали и обикновена пътна мрежа също е оформила метода на Гренландия към икономическото развиване. Основната му промишленост е риболовът (особено на скариди). Тежките условия и лимитираните пътища, които затрудняват лесния достъп до голямото минерално и минно благосъстояние на страната, насърчиха държавното управление да предприеме премислен и еволюционен метод към развиването на този бранш.

Ограниченият брой пътища и коли в Гренландия и деликатният метод към добивната индуструия значат, че островът с право е именуван „ зелената земя ” в цялостния подтекст, тъй като има най-чистия въздух на планетата – още една причина, заради която туризмът, изключително круизният, става все по-голям за икономическото бъдеще на страната.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР