С първото издание на инициативата Денят на европейските автори“ изпращаме

...
С първото издание на инициативата Денят на европейските автори“ изпращаме
Коментари Харесай

Мария Габриел: Четенето е ценност, даващо умения за цял живот

„ С първото издание на самодейността „ Денят на европейските създатели “ изпращаме обръщение за значимостта да се разпространява благосъстоянието на европейската просвета. В 1 100 учебни заведения в цяла Европа, писатели и възпитаници ще четат фрагменти от разнообразни европейски книги. Само от България участниците са 246 “. Това съобщи Мария Габриел, комисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юношески политики, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Писателите построяват мостове сред разнообразни култури, демонстрират ни разнообразни светове. Вие показвате на читателите какво е общочовешка полезност, по какъв начин да градим по-добро бъдеще с емпатия и просвета, а какво по-силно обръщение от това “, съобщи още Габриел, след което акцентира, че учениците са в центъра, те са биещото сърце на самодейността.

Тя благодари и на книгоиздателите, като посочи, че те дават опция ние да открием нови гении и да се докоснем до вълшебствата на нови култури.

„ С тази самодейност през днешния ден желаеме да покажем, че четенето е метод за насърчаване на умеене, желаеме да покажем нашето европейско културно многообразие. Четенето е полезност даващо умеене за цялостен живот. В Европа то се поддържа, като са осъществени 113 планове на обща стойност 20 млн. евро “, съобщи още еврокомисарят.

„ Четенето е откривателство, опознаване на нови земи, хора, действителности, той ни основава дом на всички места, то е път на взаимно съгласие, по което всеки може да поеме. Ние сме това, което сме чели, четем и ще четем, тъй че дано дружно превърнем деня на европейските създатели в традиция и изградим едно потомство от четящи хора “, добави още българският еврокомисар Мария Габриел. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР