С панихида и поднасяне на венци в София бяха почетени

...
С панихида и поднасяне на венци в София бяха почетени
Коментари Харесай

В София почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

С панихида и поднасяне на венци в София бяха почетени жертвите на комунистическия режим. Днес се навършват 74 години от издаването на десетки смъртни присъди от Народния съд, а хиляди българи са убити без съд и присъда. Пред мемориала на жертвите на режима, с изключение на апели в никакъв случай да не се помиряваме с опитите за замяна на предишното, за първи път се чуха и думи като обединяване и амнистия.

 © Христо Касабов / Българска телеграфна агенция
Освен за лагерите и репресиите по време на отминалия режим, хората пристигнали да поднесат венци на жертвите, си припомниха и малцината, осмелили се на опозиция.

Нели Филипова с огромна обич споделя за нейния другар Илия Минев. Виден антикомунист, съден за легионерска активност и за иницииране на кървави погроми против евреите. Излежава общо 33 години в затвори и концлагери. Наричан е непримиримият или българския Нелсън Мандела.
Нели Филипова, Независимото сдружение за отбрана правата на индивида: Той за разлика от Мандела не е употребявал оръжие и в никакъв случай не приканва към принуждение. Той не мразеше никого и в никакъв случай не говореше за пандиза. Той искаше обединяване, той искаше България да е добре.
Според заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев обединяване и помиряване може да се реализира единствено в случай че има разкайване.
Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи: Би било годно децата и внуците да не са отговорни за греховете на своите татковци и дядовци, само че в случай че се отрекат от тях, в случай че се разкаят и признаят виновността за това, което се е случило.
Заместник-министърът на външните работи обаче не мисли, че уроците от предишното са научени, а грешките са получили опрощение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР