С панагюрския тутманик шега не бива - хората в онзи

...
С панагюрския тутманик шега не бива - хората в онзи
Коментари Харесай

Панагюрски тутманик (Оригинална рецепта)

С панагюрския тутманик смешка не трябва - хората в оня край и за по-малко са подготвени да вдигнат въстание

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг
● вода - 600 мл хладка
● сол - 4 ч.л.
● захар - 1 ч.л.
● оцет - 1 с.л.
● олио - 1 с.л. (за тестото)
● сирене - 500 г
● масло - 125 г
● олио - 100 мл

Начин на подготвяне

Загрейте 100 г масло и 100 мл олио дружно в бездънен тиган или различен подобаващ съд на сдържан котлон, до момента в който замирише леко на препържено и дръпнете сместа встрани малко да поизстине.

Брашното се пресява през решето 2-3 пъти. Изсипете брашното в тавичка и оформете в средата кладенче, като последователно прибавяте водата, солта, захарта (захарта и солта може авансово да ги разтворите в малко от водичката), оцета и една супена лъжица олио.

Замесете меко тесто. След това го разрежете с изострен нож на части и го оформете на към 12 до 15 топки с размера на топки за тенис.

Доомесете с длани всяко и по този начин завършените топки натопете в сместа от масло и олио и оставете за 20 минути да си починат и провиснал.

Вземете една от топките и с леко придърпване с пръсти я разтеглете в намаслена тавичка или във въздуха, в случай че ви е по-лесно. И да се скъса някъде, това не е проблем.

Така получената кора я разстелете върху намазана с лой тавичка, наръсете със сместа от масло и олио, в която са били топчетата тесто и най-после поръсете щедро с натрошено сирене. Сгъвайте кората на пакет, сходно на вързопче, като всеки край би трябвало да застъпва прилежащия. Трябва да се получи нещо като пакетче или вързопче.

Прехвърлете пакетчето в намаслен съд и продължете с раздърпването на идната кора, като се стараете всяка последваща да става малко по-широка.

Като разтеглите и поръсите с лой и сирене втората кора, поставете върху нея в средата пакетчето от предходната с дъното нагоре и започнете и тази кора да я затваряте като пакет, още веднъж с леко издърпване и разпъване на тестото при захлупването. Така процедирайте с всички останали кори.

Като привършите с корите прехвърлете целия пакет от кори в тавата за печене с дъното на горе и с ръце я разпънете да заеме цялото пространство в тавата. С пръсти оформете концентрични кръгове, с цел да замязя на вита баница.

Накрая в средата на тутманика се прави с пръст дребна дупчица, тъй наречените пъпче и се налива в него малко от сместа от разтопеното масло и олио.

С останалата лой се залива отмерено целия тутманик и най-после се боцва с вилица на три-четири места.

Тутманикът се пече на 200 градуса първо в най-долната част на фурната за към 20 минути. После преместете тавата по средата и печете до момента в който се зачерви хубаво.

И най-после откакто се извади от фурната, се напръсква с малко водичка и се завива с забрадка за 15-20 минути, с цел да е по-мекичък.

Много е апетитен! С айрян, с домашно кисело мляко. М-м-м..... По всяко време!

Панагюрският тутманик (Оригинална рецепта) е подготвен!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР