С пълно мнозинство общинските съветници подкрепиха предложението на кмета на

...
С пълно мнозинство общинските съветници подкрепиха предложението на кмета на
Коментари Харесай

По предложение на кмета на Благоевград И. Стоянов общинските съветници дадоха съгласие да бъде дарена земя на Неврокопската митрополия за изграждането на нов православен храм

С цялостно болшинство общинските съветници поддържаха предлагането на кмета на Благоевград Илко Стоянов да бъде дарен общински аграрен парцел на Неврокопската Света Митрополия за създаване на православен храм „ Св. Великомъченик Мина “.

Решението бе взето по време на изключително съвещание през днешния ден, 11.11.2022 година, когато почитаме светеца, който ще бъде патрон на новата черква. Дареният парцел е с повърхност 1370 кв. м. и се намира на ул. „ Чакалица “, в региона на кооперативния пазар в регионалния център на Пиринско.

По време на сесията участва и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, съпроводен локални свещеници. „ Днес на този ярък празник, с решението парцелът да бъде дарен за създаване на нов православен храм, от какъвто Благоевград безспорно има потребност, ние даваме едно извънредно положително обръщение към цялото общество.

Хората, които сме се събрали в тази зала и всички, които вземат участие и ще вземат участие в този развой, имаме опцията и голямата чест да приключим едно дело, стартирано надалеч преди нас. С построяването на храма ще се реши дълготраен проблем, тъй като потенциалът на църквите на територията на града все още не е задоволителен да побере всички миряни “, съобщи кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим акцентира, че това е една съществена крачка с цел да бъде осъществена концепция, която датира още от 40-те години на предишния век.

„ Оттогава до момента потребностите на православните християни за нов храм са нарастнали неведнъж. Свидетели сме на интензивна посещаемост на църквите. Предходната доста значима крачка в този развой е направена през 2005 година, когато е осъществена първа копка за нов православен храм.

С продължителния интервал Бог дава опция на доста хора да вземат присъединяване в този развой, което ясно демонстрира, че би трябвало да се сплотяваме към вярата, християнските полезности и обичаи “, съобщи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков дефинира решението на Общински съвет, на база предлагането на кмета Илко Стоянов, като исторически акт.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР