С отстъпката от 25 ст. за литър бензин и дизел,

...
С отстъпката от 25 ст. за литър бензин и дизел,
Коментари Харесай

Отстъпката за дизела - връщат ни нашите пари

С отстъпката от 25 ст. за литър бензин и дизел, която оферират ръководещите, действително ще ни връщат нашите пари, които даваме в допълнение за Данък добавена стойност единствено вследствие на повишаването на горивата през последната една година, демонстрират изчисленията. Същевременно приходите в хазната от данъци от всеки литър, даже откакто употребяваме отстъпката, ще остават съвсем колкото през предходната година, написа “Труд”.

Бензинът и дизелът нарастнаха с повече от 1 лев на литър за година. Средната цена на всеобщия бензин А95 набъбна до 3,13 лева за литър, в случай че тъкмо преди година струваше 2,10 лева, демонстрират данни на уеб страницата fuelo.net. Това съставлява нарастване с над 49%. Средната цена на дизела към този момент е 3,28 лева за литър, при 2,10 лева преди една година. Поскъпването му за 12 месеца е с над 56%.

Точно преди една година от всеки продаден литър бензин или дизел в хазната са влизали по 35 ст. Данък добавена стойност плюс дължимия данък. При днешната цена на дизела от всеки продаден литър дължимият Данък добавена стойност е в размер на 55 ст., а размерът на акциза не е изменен. Така действително в този момент плащаме по 20 ст. в допълнение на хазната на всеки изразходван литър дизел. А ръководещите оферират да ни връщат 25 ст. Но отстъпката няма да важи за фирмени коли, както и за по-скъпия дизел с добавки.

Така действително всички ние ще даваме доста повече пари на хазната при потреблението на горивата по отношение на предходната година. Защото компаниите калкулират по-скъпите горива в цените си.

Ситуацията при бензина е сходна. При днешната цена на всеки литър гориво дължимият Данък добавена стойност е 52 ст., което е със 17 ст. повече по отношение на предходната година. А предлагането е хазната да ни връща 25 ст. на литър. Докато мярката бъде гласувана в Народното събрание и до момента в който влезе в действие, както е планувано от 1 юли, цената на бензина може да е толкоз висока, че действително хазната да ни връща нашите пари, които даваме в допълнение единствено за Данък добавена стойност.

Поскъпването на горивата за коли удари по джоба всички българи, а увеличи и разноските на компаниите за превоз. Именно по тази причина превозвачите желаеха понижаване на акциза за горивата с 50% за период от шест месеца, което би понижило цените и за компаниите и за жителите. А това би лимитирало желанието на компаниите да подвигат цените. Докато с препоръчаната мярка от ръководещите компаниите ще продължат да подвигат цените на стоките и услугите си, тъй като за тях няма да има облекчение. А в ръцете на хората ще останат няколко лв. допълнително, което пък ще подхранва потреблението и надлежно инфлацията.

При днешните цени на дизела даже да бъде дадена отстъпка от 25 ст. на литър, както оферират ръководещите, горивото още веднъж ще коства над 3 лева А до момента в който мярката бъде въведена от 1 юли цената на бензина също може да нарасне и да бъде над 3 лева и след отстъпката от 25 ст. Наред с това компаниите няма да имат никаква сигурност за цените на горивата и ще продължат да подвигат цените, а хората ще продължат да обедняват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР