С осмия пакет от санкции срещу Русия, ЕС всъщност въвежда

...
С осмия пакет от санкции срещу Русия, ЕС всъщност въвежда
Коментари Харесай

Белград: ЕС прие първи пакет санкции срещу Сърбия

" С осмия пакет от наказания против Русия, Европейски Съюз в действителност вкарва първи пакет от наказания против Сърбия, която зависи от доставките на съветски нефт през Хърватия ", съобщи сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин.

Преди минути Европейски Съюз заяви, че ръководителите на Европейски Съюз са постигнали единодушие за нови наказания против Русия и че е почнала техническата процедура за тяхното завършване. Според авансово оповестеното предложение на Европейската комисия глобите ще включват правна рамка за установяване на таван на цените на съветския нефт.

Пакетът е мощно подкрепян от Хърватия, която разполага с пристанище Омишал на остров Крък в Адриатическо море, с терминал за танкери за петрол и нефтопродукти. Оттам петролът се изпраща по тръби до Сърбия за пречистване в завода Naftna Industrija Srbije (NIS), 56,15% от който принадлежат на компания от групата „ Газпром “. На 22 април хърватският държавен оператор на тръбопроводи JANAF съобщи, че ще продължи да доставя недопечен нефт на NIS, откакто тя беше извадена от пакета наказания на Европейски Съюз. През януари NIS подписа нов едногодишен контракт с JANAF за доставка на 3,2 млн. тона недопечен нефт.

" Европейски Съюз за следващ път потвърди, че е клуб на страни, разположили дивизии при Сталинград, а единствената поредност в политиките му е отмъщението против свободните нации. По самодейност на комплексирана Хърватия, на Сърбия е неразрешено да внася съветски нефт по Адриатическия водопровод, а на България - не ", цитира Вулин пресслужбата на вътрешното министерство.

" Обяснението, че българите имат съветска петролна рафинерия в Бургас, не кореспондира с обстоятелството, че сърбите в Панчево също имат съветска рафинерия. За усташите (хърватските националисти - бел. ред.) и техните съдружници няма значение дали нещо има смисъл, значимото е да вреди на Сърбия. С самодейността на усташите, която Европейски Съюз утвърди, Сърбия е принудена да купува по-скъп нефт от Ирак и губи стотици милиони евро, които би могла да употребява ", уточни членът на сръбското държавно управление.

Според министъра в близко бъдеще Сърбия ще би трябвало да намерения за създаване на нефтопровод в партньорство с други страни, тъй като " където усташите могат да навредят на Сърбия, те ще го създадат ".

" Европейски Съюз е съюз, в който ориста ни се взема решение от една все по-неуспешна и все по-навреждаща Хърватия, място на нашето бъдещо оскърбление и страдалчество, по тази причина е по-добре да бъдем и военно, и политически неутрални, в сравнение с да членуваме в клуб, в който хърватските комплекси и възмездие ще бъдат закон и предписание. Европейски Съюз не наложи осмия пакет от наказания против Русия, а първия пакет от наказания против Сърбия, подло и тайно, както могат да вършат единствено усташите ", акцентира вътрешният министър.

На 21 август сръбският президент Александър Вучич подсети на жителите, че от 1 ноември заради глобите Сърбия няма да може да получава нефт от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море и по-късно по водопровод през Хърватия. В края на юни Вучич съобщи, че заради западните наказания върху доставките на нефт с танкери от Русия, Сърбия би трябвало да откри други възможности на съветския нефт.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-рано съобщи, че е належащо да се вкара таван на цените на съветския газ. В края на август тя съобщи, че Европейската комисия работи по оперативни и дълготрайни ограничения за възстановяване на обстановката на фона на растящите цени на електрическата енергия в Европейски Съюз, които значително зависят от цената на синьото гориво. В края на септември обаче министрите на енергетиката на Европейски Съюз не реализираха единодушие за въвеждане на таван на цените на газа от Русия, на което съгласно унгарския външен министър Петер Сиярто са се противопоставили " няколко огромни и мощни европейски страни ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР