С ондата на „Касини-Хюйгенс” откри метан на спътника на Сатурн

...
С ондата на „Касини-Хюйгенс” откри метан на спътника на Сатурн
Коментари Харесай

Има ли живот в морето на спътника на Сатурн Енцелад

С ондата на „ Касини-Хюйгенс” откри метан на спътника на Сатурн Енцелад през 2005 година Оттогава въпросът, дали този газ има биологичен генезис, стои пред учените.

Доскоро те не бяха сигурни дали съществуването на метан не се дължи на някой от познатите геохимични небиологични процеси.

Това към този момент не е по този начин. Учените са сигурни, че нито един прочут геохимичен развой не може да основава количествата метан, засечени на Енцелад, съгласно обява в „ ”.



Тоест, там или има живот, или става въпрос за събитие, което не е известно досега на науката.

Учените се пробвали да схванат могат ли земните микроби, които създават метан, да обяснят изненадващо огромното количество от газа, намерено от „ Касини”.

Търсенето на такива микроби, известни като метаногени, на морското дъно на Енцелад обаче би изисквало извънредно предизвикателни задачи за надълбоко гмуркане, каквито няма по какъв начин да се осъществят в идващите няколко десетилетия.

Така че откривателите употребявали изкуствен интелект и математически модели на познатите химични процеси, тук на Земята, които могат да генерират сходни количества метан. Оказало се, че към този момент няма друго познато пояснение, с изключение на биологичния генезис на газа.



Енцелад, с диаметър към 500 км, е шестият по величина сателит на Сатурн. Повърхността на луната е покрита с пълен пласт от лед, разкъсван от кратери, които от време на време изригват големи струи солена вода.

Тоест известно е, че там има вода в течно положение. На повърхността температурите са прекомерно ниски, с цел да има живот. Но все още няма по какъв начин учените да схванат какво става под леда. Не е несъмнено дали изригванията са резултат от сеизмична интензивност или от придвижването на леда.



На Земята, на дъното на океаните има хидротермални отвори, към които животът процъфтява макар рисковото налягане и температури. Може би такива отвори съществуват и на Енцелад.

Химичните съединения, открити от Касини - метан, дихидроген и въглероден диоксид, са типични за тези места на Земята и са резултат от съществуването на живи същества.



Разбира се, това не е единственото пояснение. Възможно е също да има геохимични процеси на Енцелад, които не се случват тук на Земята.

Понастоящем не се плануват специфични задачи за проучване на Енцелад. Но създаденият математически модел, може да се употребява при прави оценка на капацитета за съществуване на живот на екзопланети.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Въпрос към радио " Ереван ": - Каква компетентност в медицината е дерматология? Отговор на радиото: - Най-добрата компетентност за доктор: болният нито умира, нито оздравява.... Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниМакар и кварталът да е с отлични мнения като спокоен и комфортен за коли, адрес нямаМестните компании с интернационален бизнес ще имат по-строг контролИнтервю на водача на БСПСпоред прокуратурата доказателствата са задоволителни за покачване на обвинениеПриблизително 2500 индивида са жертви на Измамата в Индия, задържани са лекари и медицински работнициДвама души се удавиха във водите в БургаскоВ страната записаха най-високият брой новозаразени за ден от 30 януари насамАтмосферното налягане е близо до междинното за месеца и ще се задържи съвсем без промянаБрансън възнамерява това да стане на 11-ти юлиАктивните случаи към днешна дата са 8 196 " Получавате тази премия за ярката и надарена работа на Десетата муза ", сподели Алмодовар на ФостърГолемината на зениците издава прочувственото ни положение - дали сме превъзбудени, уплашени или отвратени от нещо. Американско проучване твърди, че по размера на зениците може да се съди и за интелигентносттаВече има 24 досъдебни производства, над 200 преписки и 669 задържаниТеодора Димова, лидер на листата за 24 МИР-София на Политическа партия „ Републиканци за България “, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус “ „ Това е България “ Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР