С около 30% се е повишила цената на агнешкото месо

...
С около 30% се е повишила цената на агнешкото месо
Коментари Харесай

С 30% се е повишила цената на агнешкото месо тази година

С към 30% се е повишила цената на агнешкото месо тази година, сподели журналистическа инспекция. В дните преди Великден, овцевъди от Добруджа продават продукцията си за 10 лв. на кг живо тегло.

Никола Узунов от силистренското село Калипетрово отглежда овце към този момент 15 години. Фермерът споделя, че по-високата цена се дължи на повишаването на фуражите и горивата.

„ В интервала, когато трябваше да изхранваме агнетата, цената на кг царевица скочи от 30 на 60 стотинки. Двойното нарастване няма по какъв начин да не оказва въздействие на цената на крайната продукция “, описа стопанинът.

Обичайно дните към Великден са времето, в което родните фермери могат да поемат глътка въздух, с помощта на осъществените облаги от своите животни. Тази година обаче високата цена може да сътвори проблем с реализирането на продукцията, обезпокоени са стопаните. Причината е огромният импорт на на ниска цена агнешко от Македония. В комерсиалната мрежа то се продава на цена с 5 до 8 лв. по-евтино от българското.

„ Няма по какъв начин да бъдем конкурентни на страни, които си субсидират отглеждането на животни и то по добър метод. В Македония овцевъдите получават за подготвена продукция по 50 лв. на брой агне. За нас тези 50 лв. биха били задоволителни, с цел да смъкнем цената и хората на пазара да купуват българска стока на допустима цена “, споделя Узунов.

Друг сериозен проблем пред родните овцевъди е неналичието на работна ръка. Въпреки положителното възнаграждение, искащи да работят в бранша се намират мъчно. 

Пламен Панайотов отглежда към 70 овце. Споделя, че е понижил стопанството си поради липса на служащи.

„ Това е максимумът, с който мога да се оправя самичък. Търся служащи, само че искащи няма, тъй като би трябвало да се поставя тежък труд. Много сътрудници си продадоха животните, аз също съм мислил по този въпрос “, споделя Панайотов.

От сектора са безапелационни, че в случай че страната не се намеси и не отбрани родното произвеждане, и дребното останали стада у нас може да бъдат премахнати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР