С огромно мнозинство Европейският парламент одобри доклада на българския евродепутат

...
С огромно мнозинство Европейският парламент одобри доклада на българския евродепутат
Коментари Харесай

Европарламентът прие доклада Станишев за България в Шенген с всички граници

С голямо болшинство Европейският парламент утвърди отчета на българския евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев и съобщи волята на евродепутатите за приемане на България и Румъния в Шенген с всички граници. Текстът на Станишев беше утвърден с 514 гласа " за ", 107 " срещу " и 38 " въздържал се ". Така Парламентът обнови своята позиция по въпроса и направи мощна поръчка за рестартиране на процеса по присъединение на България в Шенгенското пространство.

" Радвам се, че след развой, траял близо година, напъните се увенчаха с триумф и отчетът беше признат с огромно болшинство. Благодаря на сътрудниците евродепутати за поддръжката и доверието, освен към мен като докладчик, само че и към страната ни, която по всеобщо мнение в Европарламента би трябвало неотложно да стане пълновръстен член на Шенген, и то с всички граници по едно и също време - сухопътни, морски и въздушни.

Това е сериозен триумф за България - през днешния ден изрично отхвърлихме рисковата концепция, идваща от десни и демократични държавни управления, за поетапно приемане - първо с въздушни и морски, а след това, вероятно, със сухопътни. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отсрочи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии. Те обаче са доста по-важни от икономическа и обществена позиция, поради големия поток от товари и туристи през границите ни с Гърция и Румъния. Хиляди коли се струпват от двете страни на гръцката граница по празниците, и изключително през летния сезон. Само за 2017 година над 1 млн. 300 хиляди български жители са пътували до Гърция, а 1 млн. 270 хиляди гърци са посетили страната ни ", съобщи Станишев след гласуването.

Премахването на граничния надзор с двете страни-членки на Европейски Съюз, ще разреши на България да концентрира доста повече финансов, логистичен и човешки запас в защитата на външната граница на Европа и в по-бързото и качествено обслужване на пасажерите.

" С днешната позиция на Европарламента салдото на силите в Европейски Съюз към този момент е в наша изгода - две от трите институции - Европейският парламент и Европейската комисия поддържат концепцията за приемане с всички граници. Този отчет е мощен инструмент в ръцете на българското държавно управление в договарянията с държавите-членки в Съвета.

Приемането на половинчатото предложение за поетапно влизане в Шенген на процедура ще значи да се примирим с двойния стандарт и да узаконим концепцията на десните и либералите за " Европа на няколко скорости ". Това може да има последици в доста други посоки и за дълги години напред. Съгласим ли се с третирането на България като страна второкласен, то няма по какъв начин в бъдеще да пожелаваме към нас да бъдат прилагани заслужено разпоредбите като към пълноправен член на Европейски Съюз. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР