С оглед целесъобразното разходване на средствата и предвид предоставената възможност

...
С оглед целесъобразното разходване на средствата и предвид предоставената възможност
Коментари Харесай

12 хил. лв. месечно взимали шефове на дружества в Министерството на икономиката, намаляват им ги

С оглед целесъобразното разходване на средствата и поради предоставената опция в Закона за обществените предприятия и Правилника за използване на Закона за обществените предприятия (ППЗПП), Министерството на стопанската система и промишлеността понижава доста възнагражденията на органите за ръководство и надзор на сдруженията към МИИ. Освен възнагражденията, ще бъдат лимитирани и сумите за представителните разноски и методите за тяхното разходване, оповестяват от министерството.

С цел излекуване на активността и възстановяване на успеваемостта на работата на обществените предприятия към Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ) бе осъществен разбор по отношение на финансовото им положение, в това число и на получените хонорари на всички чиновници.

На база на предоставената информация е открито, че макар множеството установени управнически проблеми, управителните органи получават извънредно високи хонорари (над 12 хиляди лева месечно), без значение от финансовото положение и постигнатите резултати от предприятията.

В някои от обществените предприятия не престават инспекции и на способените органи. При всяка завършила от тях инспекция неотложно ще се подхващат ограничения за премахване на установените нарушавания и излекуване на съответното сдружение.

Програмата по излекуване и преструктуриране на обществените предприятия ще премине през няколко стадия като се чака процесът да завърши до края на 2023 година Първият стадий започва с ограничение на разноските и непозволеното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управническия потенциал в сдруженията. В развой на правене е и обновена бизнес стратегия за интервала 2024-2026 година, както и създаване и въвеждане на система за мониторинг и надзор.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР