С одобрението на Стратегическия компас Европейският съюз демонстрира своята решимост

...
С одобрението на Стратегическия компас Европейският съюз демонстрира своята решимост
Коментари Харесай

Mинистър Заков: По-силни ЕС и НАТО означават повече сигурност за гражданите на цяла Европа

С утвърждението на Стратегическия компас Европейският съюз показва своята решителност за скок към засилена европейска защита, по-силни отбранителни качества и стратегическа автономност, които би трябвало да нареждат Европейски Съюз като световен участник в сигурността.

Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков по време на присъединяване си в интернационална конференция, отдадена на Стратегическия компас на Европейски Съюз и бъдещето на европейската политика за защита и сигурност в подтекста на войната в Украйна.

„ Руската война в Украйна показва нуждата от по-силен и кадърен Европейски съюз в региона на сигурността и защитата. Тази рецесия ни подсети кои са главните стълбове на европейския план – мир, разцвет и сигурност “, уточни министър Драгомир Заков. Той подчертава върху политиката за европейска защита до 2030 година, основите на която са обрисувани в Стратегическия компас на Европейски Съюз, като напомни, че той съдържа 80 съответни ограничения, измежду които усилване на боеспособността, партньорството и вложенията в региона на защитата. Компасът залага амбициозни задания, като насоки за софтуерна напредналост и еластичност на войските. Той поучава държавите-членки да покачат вложенията в региона на защитата и да развиват качества от ново потомство.

Министър Драгомир Заков дефинира съдействието сред Европейски Съюз и НАТО като основно. Според него то би трябвало да се задълбочи, най-много в региона на нововъведенията и киберсигурността. Той акцентира, че Европа би трябвало да се възползва от преимуществата на двете организации, с цел да оформи бъдещето на Съюза в интерес на неговите жители и съобщи, че по-силни Европейски Съюз и НАТО значат повече сигурност за жителите на цяла Европа. В умозаключение министър Заков посочи значимостта на основни планове в региона на защитата, които са от огромно значение и за икономическия разцвет и развиването на районно и общоевропейско равнище.

Борбата с дезинформацията и пропагандата дефинира като една от най-важните задания, пред които сме изправени, заместник-министърът на защитата Йордан Божилов. Той уточни като един от проблемите в областта на сигурността остарялото съоръжение на армиите на някои страни от Източния фланг на НАТО и акцентира, че Европейският съюз има опция да помогне страните за превъзмогване на тези дефицити и за създаване на защитителен потенциал.

Организатори на конференцията, която се организира в Централния боен клуб през днешния ден, 31 май, са Посолството на Франция в България, Фондация „ Конрад Аденауер “ и Военната Академия „ Г. С. Раковски “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР