С очила за виртуална реалност: Какво преживява дете, подложено на

...
С очила за виртуална реалност: Какво преживява дете, подложено на
Коментари Харесай

С очила за виртуална реалност: Какво преживява дете, подложено на тормоз

С очила за виртуална действителност: Какво претърпява дете, подложено на тормоз Какво претърпява едно дете, подложено на тормоз в учебно заведение? Как наподобява насилието през очите на жертвата? Отговор на тези въпроси дава инсталацията с виртуална действителност, основана от УНИЦЕФ в границите на акцията против издевателството в учебните заведения. Тя е сложена в НДК и до края на седмицата всеки човек, навършил 14-години, може да преживее това, което се случва на хилядите деца, жертви на принуждение.

 
Все още толерантността в българското общество по отношение на насилието в учебно заведение е доста висока. Това предиздвикало представителите на УНИЦЕФ да създадат тази виртуална действителност, изясни Деница Каменова от УНИЦЕФ България: " Различни видове принуждение могат да бъдат изживени в границите на тези две минути, които са във видеото, и в действителност можете да се поставите в кожата на едно дете, което всеки ден става жертва на тормоз или принуждение в учебно заведение. Видеото е извънредно въздействащо, само че няма да видите и доста нападателни подиуми на принуждение ".
 
Кампанията против издевателството в учебно заведение поддържат изпълнителите Рафи и Искрата. Искрен Тончев е срещал насилието в учебно заведение и търсел способи да се оправи с него: " Израснах в такава среда на доста експанзия, боища, обири, което ме принуди да намеря способи да се оправям по свои пътеки. Една от тях мислех, че ще бъде точно записването ми да упражнявам бойни изкуства. След като няколко години упражнявах и получих убеденост видях, че това в действителност не е решението. Най-доброто решение е взаимната връзка и също по този начин човек не би трябвало да се усеща беззащитен и самичък, а да споделя самоуверено ".

 
Виртуалната стая ще бъде в НДК до края на седмицата, до нея се стига през вход А4. Видеото може да се гледа и след това, къде и по кое време ще написа на уеб страницата на УНИЦЕФ България и в профилите на организацията в обществените мрежи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР