С обявената подкрепа от Борисов, в парламента има мнозинство за

...
С обявената подкрепа от Борисов, в парламента има мнозинство за
Коментари Харесай

Въпросът с ветото срещу Северна Македония блокира държавата

С оповестената поддръжка от Борисов, в Народното събрание има болшинство за повдигане на ветото преди съвета Европейски Съюз - Западни Балкани на следващия ден и вдругиден. Кабинетът отхвърли да е водещ при решението и чака от Народно събрание да вземе такова. Външната комисия беше провалена от Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " и това внесе още неустановеност.
България може да вдигне ветото против започването на договаряния със Северна Македония още тази седмица, само че не е ясно дали ще успее да го направи.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов най-сетне разгласи обществено, че депутатите му ще гласоподават за повдигането на ветото. " Френското председателство е дало най-хубавата рамка, по-добра не може да се направи ", разгласи някогашният министър председател във връзка предлагането от Париж, което включва част от българските претенции в преговорната рамка със Скопие.

Решението на Борисов и ГЕРБ може да обърне мача за ветото, тъй като дружно с " Продължаваме промяната " и " Демократична България " трите партии имат задоволително гласове да прокарат всяко решение през Народното събрание, преди края на съвета на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, който се организира на следващия ден и вдругиден в Брюксел.
Реклама
Оказа се обаче, че даже съществуването на болшинство в Народното събрание не позволява неуместната обстановка в София. Източници на " Капитал " потвърдиха, че кабинетът не има намерение да вземе решение по тематиката и делегира цялата си власт за външната политика на Народното събрание. Малко по-късно това удостовери и министър председателят. " Днес в Министерски съвет взехме решение, че Народното събрание ще вземе решение и ние не можем да се отречем от думата си ", съобщи Кирил Петков пред bTV.

Това хвърли самодейността в ръцете на външната комисия, която също заседаваше през днешния ден. Там съвещанието се провали, а депутатите разискват по какъв начин и дали да се внесе декларация в зала, която да бъде гласувана и да развърже ръцете на кабинета. Ще има изключително съвещание и на следващия ден. Остава неразбираем въпросът дали ще има такава декларация и кой ще е вносителят.

На фона на всичко това албанският президент Еди Рама, чиято страна е спряна по пътя към евроинтеграцията от българското несъгласие, туитна през днешния ден, че ще участват на съвета и ще държат тирада, в която ще приказват за " отворени Балкани и духа на Европа и България, която го унищожава ".
ГЕРБ влиза в мача
" Ако се осмели този страхливец и измамник, ще има 59 депутата в поддръжка за даването на зелена светлина за С.Македония и Албания ", съобщи Борисов във връзка премиера Кирил Петков в изявлението си, в което по едно и също време наскърбяваше ръководещите и им оферираше поддръжка. Той допусна, че Движение за права и свободи също ще поддържат, тъй като Илхан Кючюк е докладчик за проблема в европарламента. " Не се опасявай сътрудник ", насочи той апел към Петков.
Реклама
Разговори с ГЕРБ са водени импровизирано дни наред, научи " Капитал " от няколко източника, като още през вчерашния ден беше ясно, че партията и нейният водач най-вероятно ще разгласят поддръжката си под някаква форма. Натиск е имало и от най-високо равнище в Европейски Съюз.
" Ще има 59 депутата в поддръжка на повдигане на ветото ", съобщи Борисов пред цялата си група сутринта
Възможно е Борисов да е решил, че не може да рискува да провали решението за Северна Македония на фона на натегнатите до последно упования за съвета на върха на Европейски Съюз - Западни Балкани тази седмица. В типичния си жанр, с който внезапно отхвърля тези, до неотдавна прегръщани от неговите депутати, Борисов се възмути от концепцията за " национално изменничество ". " Какво изменничество е това да накараш двата народа да са в една общественост. " Само преди няколко месеца страниците на ГЕРБ и депутати говореха точно за " изменничество " от страна на Политическа партия.

Бившият министър председател изиска от Петков да свика съвещание на Министерския съвет и да внесе в Народното събрание предложение, което те да поддържат.
Провалената комисия
Оказа се, че даже с хипотетично болшинство в Народното събрание кабинетът не желае да внесе решение за повдигане на ветото. От свои източници, а и от изявления в други медии " Капитал " можа да удостовери, че Асен Василев е бил безапелационен пред парламентарната група на Политическа партия, че кабинетът не желае да поеме отговорност за внасянето на такова решение. Малко по-късно Кирил Петков удостовери, че на днешния Министерски съвет не е взето решение за внасяне на предложение. " Ще съберем изпълнителния съвет довечера и ще вземем решение там ", сподели министър председателят пред bTV.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Ритейл Реклама
Това остави опцията депутати да внесат проекторешение за декларация на Народно събрание. По време на съвещанието на Външната комисия новата коалиция - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", желаеха да бъде импортирано решение на държавното управление и отхвърлиха да разискват напредъка без подобен документ, което де факто провали съвещанието.

Според депутати от ГЕРБ председателката Венцислава Любенова е изпратила писмо до външния министър в оставка, в което е настояла Теодора Генчовска да внесе решението за рухване на ветото за Северна Македония в Народното събрание. След като е било обяснено, че външният министър няма право да внася такова решение, а това би трябвало да направи Министерски съвет, писмото е било оттеглено.

По време на късото съвещание отлагането първо беше поискано от депутата от Движение за права и свободи Анастасов. Той съобщи, че е трябвало да се разиска план за решение на Народното събрание въз основа на решение на Министерски съвет за събаряне на ветото, само че защото такова не е постъпило, съвещанието на комисията би трябвало да се отсрочи. Същото сподели и някогашният външен министър от последното държавно управление на Борисов от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Зам.-председателят на комисията от Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин уточни, че Народно събрание взема решения, които имат наложителен темперамент, и напомни, че когато водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил министър председател, Народното събрание с решение го е задължил да не подписва предлагането на Европейски Съюз за миграцията. Това не оказа помощ и с 8 на 9 гласа, комисията закри съвещанието.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Самата Генчовска, която присъстваше, не беше изслушана.
Търси се вносител
В последвалия безпорядък никой не беше наясно изцяло какво следва. Политическа партия чакаха кабинета, Демократична България опитваха да образуват група за съвещания, от която да излезе декларация. ГЕРБ твърдяха, че сами ще внесат предлагането, в случай че кабинетът откаже.

След като съвещанието беше провалено, съпредседателят на Демократична България Христо Иванов се усъмни в искреността на декларираното по-рано през днешния ден желание на Борисов групировката му да поддържа рухването на ветото, като упрекна ГЕРБ, че употребяват " процедурни ходове ", с цел да отсрочат решението. Той предизвести, че в случай че България не употребява прозореца на френското председателство, с цел да смъкна ветото при много положителните условия за България, това предложение при идващото председателство на Европейски Съюз на Чехия може да не е годно.

Според депутати има два изхода от по този начин създалата се обстановка. Единият е въпреки всичко Министерски съвет да вземе решение за повдигането на ветото, което да бъде гласувано от Народното събрание и по този начин Кирил Петков да получи мандат за съвета на водачите на Европейски Съюз, на който ще се разисква въпросът. Това едва ли ще се случи.

Другият вид е някоя от парламентарните групи да внесе план за декларация и Народното събрание да я гласоподава. Такава поръчка към този момент вършат от ГЕРБ. От Демократична България също разискват сходен ход, само че желаят първо да беседват с останалите политически сили в Народното събрание за поддръжка.

Ясно е, че на следващия ден ще има изключително съвещание на външната комисия, която още веднъж ще се опита да изслуша Генчовска.
Европа, която гледа и не схваща
Всичко това остана изцяло неясно извън. Малко след изявлението на Борисов еврокомисарят по разширението Оливър Вархейи туитна: " Очакваме държавното управление да внесе оферти в Народното събрание, с цел да може Европа да продължи напред. "

Ако България - без значение по какъв начин - образува публична позиция по въпроса до петък, Европейският съюз може да излезе с декларация за Северна Македония още тази седмица на съвета на върха в Брюксел. В препоръчаната от Франция декларация, която беше изпратена и до Народното събрание, се споделя, че договаряния със Скопие ще бъдат стартирани, откакто прилежащата страна промени конституцията си, с цел да вкара отбрана на правата на българите в нея.

При всички положения, преди което и решение да бъде взето, двустранният протокол сред София и Скопие, който е упоменат като измерител на напредъка във френското предложение, би трябвало да бъде подписан. Той беше вкаран и засекретен в деловодството на Народно събрание през вчерашния ден, само че под него няма подписите нито на българския външен министър, нито на македонския. Той е и главният документ, в който са детайлизирани настояванията на българската страна и отговорностите на Скопие.

Източници на " Капитал " от изпълнителната власт обясниха, че Министерски съвет може да задължи министър Теодора Генчовска да подпише протокола, като от македонска страна това би трябвало да направи Буяр Османи. Едва откакто този протокол е подписан двустранно, София ще може да заяви на Брюксел и Париж, че подвига съпротивата си против

започването на договаряния със Скопие.

Съветът се събира на следващия ден, като Сърбия, Албания и С. Македония твърдяха, че няма да отидат в Брюксел, в символ на митинг против отношението към тях и българското несъгласие. Малко по-късно министър председателят на Албания Еди Рама пусна туит, в който изясни, че ще отиде на съвета, с цел да приказва за самодейността " Отворени Балкани ", по какъв начин тя носи духа на Европа и по какъв начин България унищожава този дух, " отвличайки ни ".
Свързани публикации ГЕРБ отвори вратата към повдигането на ветото против Северна Македония 22 юни 2022, 13:13 Ход за повдигане на ветото за Скопие се чака в петък 21 юни 2022, 17:51 Френското предложение за Скопие стартира да намира поддръжка 20 юни 2022, 17:58 Седмицата, в която Народното събрание ще реши ориста на кабинета " Петков " и Скопие 20 юни 2022, 06:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР