С общо събитие днес под надслова Отваряне на нови пътища,

...
С общо събитие днес под надслова Отваряне на нови пътища,
Коментари Харесай

`Организации на кипърски гърци и кипърски турци зоват за нови контролно-пропускателни пунктове

С общо събитие през днешния ден под надслова „ Отваряне на нови пътища, сливане на Кипър “ 109 организации на кипърски гърци и кипърски турци приканват за откриването на нови контролно-пропускателни пунктове през „ зелената линия “, разделяща острова. Две шествия ще тръгнат по едно и също време от двете елементи на столицата Никозия и ще се съберат дружно в буферната ѝ зона.

Крайната цел е обединяването на Кипър, само че до момента в който то се реализира, от решаващо значение е улеснението на контактите и съдействието сред двете кипърски общности, за което ще способства отварянето на нови пропускателни пунктове. Това декларират в общата си декларация партии, синдикати, цивилен сдружения на кипърските гърци и кипърските турци.

Според тях по този начин ще се усъвършенства и всекидневният живот на всички кипърци, защото съществуващите в този момент 9 пресечни точки не могат да отговорят на потребностите на възходящия брой хора, които се движат сред северната и южната част на острова.

В поддръжка на самодейността е двуобщностната готовност за мир и обединяване през днешния ден, с която се отбелязва и 20-ата годишнина от повдигането на първата преграда през „ зелената линия “ – на 23 април 2003 година в столицата Никозия, 29 години след разделянето на Кипър след турското настъпление.

Възможно отваряне на нови контролно-пропускателни пунктове обаче не се разисква сега на експертно равнище сред двете общности, а договарянията по Кипърския въпрос са спрени от 6 години
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР