С обещание подкрепата на Европа за Украйна да продължава и

...
С обещание подкрепата на Европа за Украйна да продължава и
Коментари Харесай

С ключови послания приключи посещението на премиерите на Полша, Чехия и Словения в Украйна

С заричане поддръжката на Европа за Украйна да продължава и с намек, че Киев е все по-близо до участие в Европейски Съюз - по този начин завърши историческата аудиенция на министър председателите на Полша, Словакия и Чехия в Украйна. Матеуш Моравецки, Янез Янша и Петер Фиала отидоха до украинската столица с трен, а там се срещнаха с премиера Володимир Зеленски и кмета Виталий Кличко.

" Тук, в разкъсвания от война Киев, се написа историята. Тук свободата води борба против света на тиранията. Тук се взема решение бъдещето на всички нас ", съобщи Матеуш Моравецки, министър председател на Полша.

Тримата министър председатели - Матеуш Моравецки, Янес Янша и Петер Фиала - на път и вперили взор в карта. Лидери по време на война и фотография като за историята. С тях е и полският вицепремиер и водач на ръководещата партия " Право и правдивост " - Ярослав Качински. Братът на починалия президент Лех Качински е считан за една от най-влиятелните фигури в Полша и индивидът, обвързван с всички значими решения.



СНИМКИ: EPA/БГНЕС

Късно вечерта във вторник тримата министър председатели дойдоха в Киев - с трен, поради заплахата съветската страна да одобри полет със аероплан като провокация. Решението взели непринудено по време на срещата на върха във Версай. Не са публично изпратени от Европейски Съюз, само че носят едно обръщение - не сте сами. В това са уверили и украинския президент Володимир Зеленски, който им благодари за смелостта да дойдат в страната му в миг, в който всички задгранични посланици са я напуснали.

Полският министър председател Моравецки му даде обещание, че ще направи всичко допустимо да помогне на Киев скоро да получи статут на страна-кандидат за Европейски Съюз.

" Европа би трябвало да разбере, че в случай че загуби Украйна, в никакъв случай повече няма да бъде същата. Вече няма да бъде Европа. Ще бъде една победена, унизена, жалка версия на себе. А аз желая една мощна и решителна Европа ", съобщи Матеуш Моравецки, министър председател на Полша.

Удари в Киев имаше даже по време на срещата сред Зеленски и министър председателите.

" Европейски Съюз би трябвало бързо да ви даде статут на страна-кандидат, би трябвало да предложения Украйна в Съюза, а всичките ни отбранителни механизми да бъдат разполагаем да защитавате домовете си. Ще се опитаме да организираме всичко това. Никога няма да ви оставим ", съобщи Матеуш Моравецки, министър председател на Полша.

" Тук сме, тъй като вие не просто се борите за своята татковина. Вие защитавате нещо, което назоваваме фундаментални европейски полезности: независимост, народна власт, правото на всеки човек самичък да избира по какъв начин да живее и на всяка страна да бъде суверенна страна. Слава на Украйна! ", съобщи Янез Янша, министър председател на Словения.

" Борите се за живота, фамилиите, страната и свободата си, само че ние знаем, че се борите и за нашите живот и независимост. Знаем го ", съобщи Петер Фиала, министър председател на Чехия.

Часове по-късно, назад във Варшава, тримата министър председатели разговаряха с ръководителя на Европейски Съюз Шарл Мишел, пред който са настояли Европейски Съюз да предприеме незабавно спомагателни ограничения в помощ на Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР