С обединени усилия на Столична община и Министерството на младежта

...
С обединени усилия на Столична община и Министерството на младежта
Коментари Харесай

Търсят начин за спасяване на Червено знаме в София

С обединени старания на Столична община и Министерството на младежта и спорта желаят спасяването от съсипия на плувния комплекс " Червено знаме " . Идеята за взаимна работна група е на самостоятелния общински консултант Борис Бонев.

Искат да се откри работещо решение за ремонт и наново отваряне на комплекса . Една от опциите е той да бъде трансфериран за стопанисване на Столичната община, предвид на финансовия и кадрови запас, с който тя разполага. " Общината има интерес да го ремонтира, с цел да може басейните да се употребяват както от жителите и гостите на София, по този начин и от спортисти ", сподели Борис Бонев.

" Предвид обстоятелството, че до комплекса е планувано построяването на нова станция на метрото, се притесняваме, че желанията са той да бъде съборен и на негово място да бъде издигнат следващият " неповторим " жилищен комплекс . Нелогично е да се откажем от такова оборудване, това е срещу публичния интерес. Смятам, че Общината би била по-добър собственик и може да се откри работещо решение, в това число и посредством публично-частно партньорство. В рамките на комплекса има и огромен хотел и други здания, които биха представлявали интерес за вложителите. " - безапелационен е самостоятелният общински консултант.

От години петте басейна, трибуните за над 2000 души и всички останали неповторими уреди тънат в съсипия, отнемайки шанса за високи спортни триумфи и професионална реализация на днешното потомство от млади спортисти . Столичани също са лишени от опцията да практикуват водни спортове в съвременно спортно оборудване.

" Вече близо 10 години министерството не съумява да откри метод да ремонтира и модернизира комплекса и той тъне в съсипия . Затова предлагаме стопанисването да бъде обвързване на Столична община, която да поеме ангажимент и гаранции за запазването на неговия статут, благосъстоятелност и предопределение ", сподели Борис Бонев.

Спортен комплекс " Червено знаме " е открит през 1985 година за Европейското състезание по водни спортове . До 2011 година парцелът, както и намиращият се на неговата територия състезателен комплекс, е част от активите на Министерство на защитата, след което той се стопанисва от Министерство на младежта и спорта . Официално комплексът не работи от 2012 година и басейнът, както и всички прилежащи уреди, не престават да се разрушават.

Според градските деятели, най-хубавото решение на този проблем би било стопанисването на този парцел да бъде трансферирано от Министерството на младежта и спорта към Столична община .

" Несъмнено, в София има сериозен недостиг на обществени спортни уреди и належаща потребност от повече публични басейни . Още повече, че поради дефицита на закрити басейни, доста от нашите спортисти са принудени да упражняват в чужбина ", разяснява Борис Бонев.

Според него е редно Общината да не стои безучастна до момента в който спортните ни очаквания бягат в чужбина, а жителите са принудени да заплащат високи суми за достъп до дребни басейни по столичните хотели . Модернизацията на състезателен комплекс " Червено знаме " би трябвало да бъде един от главните цели за Столичната община в границите на идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР