С няколко месеца забавяне се издават решенията на ТЕЛК в

...
С няколко месеца забавяне се издават решенията на ТЕЛК в
Коментари Харесай

Мъж с парализа чака близо година за ТЕЛК решение, за да може да има личен асистент

С няколко месеца закъснение се издават решенията на ТЕЛК в Шуменска област. Причината е, че в региона е останала единствено една комисия, която е затрупана с документи. Така е от близо две години. Сред пострадалите от дългото очакване е Стефко Лазаров, чийто документи са подадени преди 10 месеца. За случая описват Здравка Русева и Николай Георгиев.

Неволите на Стефко и брачната половинка му Мария стартират предходната година, когато се сковава едната му ръка. В първите месеци на заболяването Мария е работила, само че напуща, с цел да се грижи за неподвижния си мъж. Иска да стане негов персонален помощник, само че с цел да кандидатства по програмата, би трябвало да има решение на ТЕЛК.

Чакането е извънредно изтощително за болните хора.

Над 3000 преписки чакат решение в масивите на ТЕЛК. На ден към тях се прибавят най-малко още 30. Постоянно работещите лекари са двама.

Д-р Валентина Манолова, ТЕЛК – Шумен: При състояние, че подаването е голямо, няма действително хора – лекари и механически, които да правят тази работа, оттова идва забавянето.

Законът разрешава и други лечебни заведения да имат ТЕЛК. Издръжката на комисиите за здравна експертиза обаче надвишава приходите и това изяснява неналичието на интерес към тази извънредно значима за обществото ни активност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР