С нови правила и инвестиции ЕС има амбицията да поеме

...
С нови правила и инвестиции ЕС има амбицията да поеме
Коментари Харесай

Емил Радев: С нови правила и инвестиции ЕС подкрепя развитието на цифровите технологии

С нови правила и вложения Европейски Съюз има упоритостта да поеме лидерска роля в развиването на цифровите технологии, които са решителен трансформатор на общества и култури по целия свят. Това разяснява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП на провелата се във Варна конференция: " Български гласове за Европа: Култура ". Събитието, проведено от Българска телеграфна агенция с поддръжката на Европейския парламент, беше публично намерено от генералния шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев. Сред участниците бяха кметът на морската столица Иван Портних, представители на Областния информативен център, на културни и просветителни институции.

" Според прогнози на специалисти 85% от работните места, които ще бъдат факт през 2030 година, към днешна дата към момента не съществуват. Самият креативен развой към този момент не е поле, непокътнато единствено за хората, тъй като изкуственият разсъдък има капацитет да бъде по едно и също време и основател, и предмет на изкуство ", посочи българският евродепутат. Той обаче изрази убеденост, че модерните технологии няма да изместят художниците, музикантите и другите създатели и те ще запазят своите специалности. По думите му другата скорост, с която софтуерните промени навлизат в разнообразните посоки на културата и изкуството, е въпрос на вложения, на кадрови капацитет, само че и на недостатъци в нормативната рамка.

Евродепутатът срещна участниците във форума с препоръчаните от Европейската комисия нови правила и дейности за високи достижения и доверие в изкуствения разсъдък. " На фона на безспорното водачество на Китай и Съединени американски щати в тази сфера Европа е длъжна да укрепи цифровия си суверинитет, да следва свои, а не непознати стандарти по отношение на данните, технологиите, инфраструктурата ", уверен е Емил Радев. Той изясни, че инициираните общоевропейски базови правила във връзка с системите с изкуствен интелект се основават на риска. Те плануват възбрана за системите и приложенията при недопустим риск, който заплашва сигурността, поминъка и правата на хората, както и строги отговорности при внедряването на високорискови технологии, каквито се употребяват в сериозни инфраструктури или могат да изложат на заплаха живота и здравето на жителите.

Сред високорисковите системи, които будят съществени терзания, евродепутатът открои тези за биометрична идентификация от разстояние. " Използването им в действително време на обществено налични места за задачите на правоприлагането по предписание е неразрешено. Изключения се позволяват само след позволение от правосъден или различен самостоятелен орган и то при избрани ограничавания във времето, пространството и претърсваните бази данни ", акцентира Емил Радев.

Като образец за системи с изкуствен интелект, които са с стеснен риск, той уточни чатботовете. Според новите правила техните консуматори би трябвало наложително да бъдат наясно, че взаимодействат с машина, а не с човек. Технологии като видеоигрите или разнообразни филтри за спам пък се одобряват за безвредни за жителите и се класифицират измежду системите с най-малък риск, които могат да се употребяват свободно.

" Комисията предлага надзорът по отношение на спазването на новите правила да се упражнява от националните способени органи, само че се планува и основаването на Европейски съвет по изкуствен интелект, който да улеснява ефикасното използване на регламента и обмена на положителни практики сред държавите-членки ", осведоми още Емил Радев и добави, че чака измененията да бъдат гласувани от Европейския парламент през есента.

Като основен детайл от тактиката на Европейска комисия бяха посочени и вложенията за развиването на системите с изкуствен интелект в другите сфери на публичния живот. " 1 милиарда евро годишно са заделени посредством стратегиите " Цифрова Европа “ и " Хоризонт Европа “. Планира се с спомагателни средства от частния бранш и държавите-членки да се реализиране годишен размер на вложенията в размер на 20 милиарда евро през идните 10 години ", регистрира евродепутатът. Той напомни, че Механизмът за възобновяване и резистентност обезпечава за развиване на цифровите технологии 134 милиарда евро. " Чрез цялостната готовност на запаси, научноизследователски и иновационен потенциал Европа се стреми да заеме водеща роля в създаването на благонадежден изкуствен интелект ", съобщи още Емил Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР