С нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и

...
С нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и
Коментари Харесай

Концесионерите на морските плажове ядосани на държавата

С нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и повишаване на цените на плажните капанчета ще ни изненада идният летен туристически сезон. Причината е, че за 2 години инфлационния показател, с който се покачиха таксите на концесионерите на морските плажове, доближи 25%. Тази седмица концесионерите ще изискат от Министерския съвет да преразглежда на договорите им за да се отстранен пределните цени на чадър и шезлонг, заложени в тях.

Спокойните години на пандемия, когато наемите и концесионните такси на плажните линии бяха понижени на половина, чадърите и шезлонгите - ситуирани на по-голяма разстояние един от различен и българският екскурзиант се завърна по българското Черноморие, отминаха. Още предходната година държавата даде поръчка, че цените на наемите и концесионните такси ще вървят нагоре. За 2023 година покачването беше с 15.3%. Въпреки това, концесионери и наематели на доста от плажовете съумяха да задържат цените на плажните услуги на възможно равнище.

За този сезон обаче страната изиска покачване с нови 9.5%. На част от плажните линии цените на чадъри и шезлонги са достигнали тавана заложен в договорите на концесионерите с страната. Сега те ще изискат да отпадне тавана на цените, с цел да могат концесионерите да компенсират идното нарастване на таксите.

Докога ще нараства цената на сянката на плажа и ще станат ли българските плажове недостъпни за българите?

" Всяка година ги индексират с инфлационния показател. За предходната година останахме учудени – афишират един инфлационен показател, а усилиха таксите с 15%. Тази година отново, на база на това, което е оповестено като инфлационен показател, подвигнаха с 9.5% ", разяснява пред БНР заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Николай Димитров. Според него това " не е обикновено на база на това, което се тръби публично ".

Концесионерите регистрират и други фактори – по-големите разноски за минимални заплати и осигуровки, повишаването на тока и водата, а всичко това оскъпява и цената на услугата на плажа. Хем в договорите е очакван таван, хем всяка година усилват още и още, акцентира Димитров. Той заяви, че ще желаят от Министерския съвет да преразгледа всички контракти.

" Извинявайте, за 2 години 25% с натрупване ни се е вдигнал наемът, само че наемът е част от разхода. Най-големият разход са заплатите по водно-спасителната активност и здравното обслужване. "

На фона на това порастват и условията за плажовете, разяснява Николай Димитров. 

" Плаж, който е по-голям от 200 метра, да има наложително с изключение на медицинския пункт, и преносим реанимационен екип с реаномобил. "  

По думите му, такова скупчване на медицински екипи и спасители по плажовете като у нас в Европа няма.

Вървим в посока изпразване на плажовете заради растящата цена на сянката, показва опасения Димитров.

Възмутен от сериозното нарастване на концесионните такси на морските плажове е кметът на най-южната черноморска община – Царево, Марин Киров. Той напомня, че плажовете по крайбрежието на Царево пострадаха доста при огромното наводнение през септември предходната година. Обезщетения за вредите концесионерите не получиха от страната, но пък за изненада тя им усилва концесионните такси.

Марин Киров дефинира това като " незаслужено и безогледно ". Когато страната усили таксата на концесионера, се създава спирала от повишаване на цените, която не употребява никого, предизвестява той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР