С нови данъци срещу чуждестранните компании и забрана на бензиновия

...
С нови данъци срещу чуждестранните компании и забрана на бензиновия
Коментари Харесай

Нови данъци и мерки: Орбан се нуждае спешно от пари


С нови налози против задграничните компании и възбрана на " бензиновия туризъм " Виктор Орбан се пробва да изпълни празната хазна на Унгария. И по този метод рискува нов спор с Брюксел.

Унгарският министър председател Виктор Орбан продължава да ръководи както си знае: с изключителни укази и една по-скоро лява политика на преразпределение на средствата. Последната му концепция е посредством въвеждането на нов налог, който се цели в облагите на огромните задгранични компании, да се попълнят неналичията в хазната.
Редакцията предлага
Това беше първата стъпка, която Орбан разгласи, откакто новото болшинство от 2/3 на неговата ръководеща партия " Фидес " в незабавен порядък промени унгарската конституция. Така Орбан в бъдеще ще може умерено да продължи да издава укази, с които да ръководи, в изискванията на изключително състояние, което бе оповестено поради войната в Украйна.

Основно задгранични компании ще заплащат

Без да се колебае, унгарският министър председател извърши заканата си, оповестена малко, откакто завоюва изборите: " Банките, застрахователните компании, огромните търговски вериги, енергийните концерни, телекомите и самолетните компании ще би трябвало да внасят от спомагателните си облаги средства в два фонда - и през 2022, и през 2023 година ", разгласи Орбан.

Със средствата от единия фонд ще бъдат обезщетени унгарските фамилии поради поскъпналите разноски за сила, а вторият фонд е умислен като спомагателен източник за средства за защита. Парите от него ще отиват за превъоръжаване на унгарската войска.

Според ръководещите в Будапеща мярката ще засегне най-много огромните компании с високи доходи, които са извлекли изгоди от Ковид пандемията и в този момент от войната в Украйна. А това са главно компании от Европейския съюз като питателните вериги Лидл, Шпар, Теско, Пени, Алди, както и Алианц и Дойче Телеком.

Край на " бензиновия туризъм "

Бившият немски народен представител от Зелените Андреас Шифер се пита дали пък съзнателно Орбан не щади унгарските компании: " Не разбирам за какво държавното управление не полза с ексклузивен налог тези компании, които през последните години печелеха добре от държавни поръчки. Това също би било заслужено ", споделя той.

Правителството възнамерява да постави край и на " бензиновите туристи " - най-много тези от Австрия. Защото с новата наредба от евтиния бензин за към 1,24 евро за литър, който се предлага в Унгария, ще могат да зареждат към този момент единствено колите с унгарска регистрация. Едно сходно решение може да се окаже в нарушаване с европейския принцип за равнопоставеност. Това пък би доведело до следващо утежняване на връзките сред Будапеща и Брюксел. Следващата седмица ще се организира изключителна среща на върха на Европейски Съюз, на която ще се разисква налагането на.

Орбан има потребност от пари

Проблемът на унгарския министър председател е празната държавна каса, обрулена от великодушните предизборни дарове - неналичия, които не могат да бъдат запълнени, откакто Европейската комисия спря заплащания за Унгария поради почналата наказателна процедура за нарушаване на европейското законодателство.

Новите налози би трябвало да обезпечат на хазната спомагателни 2 милиарда евро. За да се съгласи на петролно ембарго, Орбан желае от Европейски Съюз доста повече от това. Но също и при оповестението на новите данъчни отчисления Орбан не остави никакво подозрение против кого се ориентирани стрелите му: " Войната се проточи, а Брюксел продължава да залага на политиката на наказания. Всичко това води до фрапантно повишение на цените. Затова ни е все по-трудно да подкрепяме унгарските фамилии. Освен това би трябвало бързо да подсилим военните. "

Орбан приказва както в предизборната акция. Явно нищо не се е трансформирало.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР