С нова линия, която ще бъде обслужвана от електрически автобуси,

...
С нова линия, която ще бъде обслужвана от електрически автобуси,
Коментари Харесай

Електрически автобуси тръгват и във Велико Търново


С нова линия, която ще бъде обслужвана от електрически рейсове, във Велико Търново ще бъде усъвършенствана системата на градския превоз. Това съобщи кметът на Старата столица Даниел Панов по време на днешното съвещание на Общинския съвет. Закупуването на електробуси е планувано като мярка в план за интегриран градски превоз, който Община Велико Търново приготвя по Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014-2020.

Друга от плануваните действия е обвързвана с построяването на буферни паркинги. Планираните местоположения са в региона на бившето сержантско учебно заведение и в подножието на Балдуиновата кула. Електрическите рейсове ще свързват двата паркинга с главните туристически забележителности и с централната част на града. „ Това е актуалната европейска процедура за ограничение на трафика ”, акцентира Даниел Панов.

Проектиране на нова транспортна скица, основаване на оптимални връзки сред другите елементи на Велико Търново, поради потребностите на пътникопотока, нова настройка на част от настоящите направления на градските линии са също заложени в бъдещия план. Съвременна осведомителна система ще дава информация в действително време за придвижването на рейсовете и ще понижи чакането по спирките.

Изграждане на пешеходен надлез над улица „ Магистрална ”, преустрояване на кръстовищата край Беляковско шосе и Летния спектакъл, преасфалтиране на бул. „ България ”, рационализация на четири светофарни уредби и внедряване на осведомителна система за паркиране са също измежду плануваните съставни елементи. „ Предвид размера на финансирането, ревизираме и опцията за включване на кръстовищата край Съдебната палата и на входа на кв. „ Бузлуджа ” в плана ”, разяснява още Даниел Панов.

Градоначалникът акцентира, че Община Велико Търново работи и по други настоящи планове за възстановяване на организацията на придвижването и усъвършенстване на трафика. Сред тях е строителството на Северен пътен възел в подножието на крепостта Трапезица, с който е осведомен и районният министър Николай Нанков. До месец се чака да бъде предоставено техническото планиране. „ Надявам се, че Министерство на регионалното развитие ще разпореди строителството през идната година, а оборудването ще понижи трафика в Стария град с сред 4000 и 6000 автомобила дневно ”, уточни кметът Панов. Предстои също планиране и създаване на нова пътна връзка към кварталите „ Бузлуджа ” и „ Зона В ”. В развой на проучване за създаване на нови паркинги са четири имота.

В утвърдената капиталова стратегия на Община Велико Търново по Оперативна програма „ Региони в напредък ”2014-2020 е заложен показателен размер на финансирането за интегриран градски превоз в размер на 10,8 милиона лв..

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР