С нова инициатива започва годината Министерството на земеделието на Република

...
С нова инициатива започва годината Министерството на земеделието на Република
Коментари Харесай

Д-р Момчил Станишев: Започваме годината с нови инициативи за сътрудничество между ЦИЕ и Китай в селското стопанство

С нова самодейност стартира годината Министерството на земеделието на Република България и Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство. Амбицията на Министерството и на ЦНСССКЦИЕ е тази самодейност да се трансформира в годишна и да способства за разпространяването на новаторски решения в земеделието и свързване на предприемаческите екосистеми на страните от ЦИЕ и Китай.

Това сподели за КМГ изпълнителният шеф на Центъра доктор Момчил Станишев, който е един от основателите на концепцията. Той изясни, че става дума за стартирането на пилотно издание на Акселераторска стратегия за стартъпи в региона на селското стопанство. Целите на програмата са да се привлекат млади и предприемчиви хора към селскостопанския бранш, както и да се поддържа създаването на новаторски услуги, приложения и артикули в земеделието.

„ Центърът за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), вторичен разпоредник с бюджет към Министерство на земеделието, стартира реализацията на пилотния план „ Акселераторска стратегия за започващи предприятия в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа “, който ще се организира в интервала 27 март до 1 април, в София ”, изясни той и добави детайлности за приема на кандидатури за присъединяване в програмата. Набирането на планове стартира от 10 януари 2023 година и ще продължи до 10 март 2023 година “, разгласи доктор Станишев.



Той напомни, че измежду целевите групи на Акселераторската стратегия са основаването на новаторски решения за понижаване на въглеродния отпечатък на ХоРеКа промишлеността, GIS в земеделието, решения за питателните боклуци, въглеродна индиферентност в селското стопанство, хранителни технологии, напоителни системи, кръгова стопанска система на доставките на храни и питиета, и други.

„ Интересът и вниманието ще бъде ориентиран изключително към финалния ден, когато екипите на позволените за присъединяване 20 стартъпа ще показват своята бизнес идея и план пред външно жури, както и пред вложители, представители на университетските среди и бизнеса, специалисти, медии и дипломати от ЦИЕ и Китай ”, акцентира шефът на Центъра, като афишира, че трите най-хубави проекта от двадесетте финалисти в Акселераторската стратегия ще бъдат отличени с финансови награди, както следва:

1-во място – 25 000 евро;

2-ро място – 15 000 евро;

3-то място – 10 000 евро.

Д-р Момчил Станишев е уверен, че тази стратегия ще стартира да се организира всяка година и ще бъде образец за положителни практики и новаторски решения в земеделието, както и за свързването на предприемаческите екосистеми на страните от ЦИЕ и Китай.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР