С нов модерен ехокардиограф Philips Affiniti от висок експертен клас

...
С нов модерен ехокардиограф Philips Affiniti от висок експертен клас
Коментари Харесай

Нов ехокардиограф следи в триизмерни изображения сърцата на ...

С нов съвременен ехокардиограф Philips Affiniti от висок експертен клас е оборудван Секторът по функционална диагностика в „ УМБАЛ-Пловдив “. Това заяви началникът доктор Надежда Танева.

Апаратът е мултифункционален с висока разграничителна дарба и разполага с високо профилирани приложения за проучване като тъканна доплер ехокардиография, Стрейн и Стрейн-рейт изображения, доплер на каротидни артерии. Всички те намират необятно приложение при диагностициране на пациенти с Исхемичната болест на сърцето /ИБС/ и дават отговор на актуалните условия за оценка на сърдечно-съдовата система. Ултразвуковото проучване на каротидните артерии е високо ефикасен способ, който разрешава да се разпознава цялостен набор от структурни промени на сънните артерии и много постоянно се прави при пациенти с васкулит, причиняван и от COVID-19.

Наличието на висока резолюция на апарата дава опция да се прави прецизна оценка на анатомията и функционалното положение на съдовете и сърцето. Получените обемни триизмерни облици разрешават да се проследят в динамичност измененията в клапите, в сърдечния мускул, величина и функционалност на сърдечните кухини.

Понятието функционална диагностика включва в себе си редица способи за проучване сърдечни болести, а ехокардиографията е главен неинвазивен способ в кардиологията, който разрешава бърза и точна диагностика, уточни доктор Танева.

Сърдечно-съдовите болести са обществено значими и тяхното ранно разкриване е от голямо значение. Колкото по-рано се посочи положението на пациента, толкоз по-лесно и по-пълноценно ще бъде лекуван той. Затова болните би трябвало да потърсят експерт кардиолог още при първите признаци. Изключително значими са и профилактичните прегледи при мъже над 40 година и дами над 45 година, които не би трябвало да бъдат подценявани и пропускани.

Семейните лекари въпреки това би трябвало да насочват пациентите за консултация с кардиолог, изключително при съществуване на главните фактори за ИБС като артериална хипертония, диабет, дислипидемия и наднормено тегло.

Началникът на бранша означи, че поради пандемията, в която живеем от съвсем 2 години, на процедура достъпът на доста хора до експерт бе усложнен, което докара до утежняване на хроничните болести. Пост-COVID синдромът визира и сърцето, което още един път удостоверява потребността от профилактика и лекуване, сподели доктор Танева.

Екипът на бранша е признателен на управлението на „ УМБАЛ-Пловдив “ и най-много на шефа доктор Динчо Генев, с чието интензивно подпомагане секторът по функционална диагностика към този момент разполага с висок клас ехографска инсталация и по този начин увеличи качеството си на работа в интерес на пациентите.

Секторът е оборудван още с велоергометър, електрокардиограф (ЕКГ), спирометър и всички способи за проучване на сърдечно-съдовите болести.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР