С настъпването на зимата уловът в реката рязко намалява, въпреки

...
С настъпването на зимата уловът в реката рязко намалява, въпреки
Коментари Харесай

Ще има ли дунавска риба на трапезата за Никулден?

С настъпването на зимата уловът в реката внезапно понижава, макар че броят на риба рите се усилва. Рибари от Силистра описват, че са изчезнали доста от обичайните за реката типове. Шаран за празника може най-лесно да се откри от платените водоеми или от магазина, съобщи Българска национална телевизия.

Дойде ли Никулден риба рите знаят – мрежите остават празни. Не влиза даже и шаранът, който всички чакат за празничната софра.Ганчо Драганов: Може би равнището е ниско, само че по принцип по-рядко се хваща и зимата. Пролетта, когато е по-високо равнището, по имаме вяра.

Не единствено шаранът не влиза към този момент в мрежите. Рибари описват, че е изчезнала доста от обичайна дунавска риба.Пламен Беремски: Сега сега има платика и морунаж – караса изчезна, шарана понижа – лин не съм хващал от години …сабица – преди беше в обилие – сом доста по-рядко се хваща …Ганчо Драганов: Около десетина петнайсе години съм се прехранвал от реката, само че в този момент не може.

Една от аргументите съгласно риба рите е укрепването на брега и унищожаването на преливниците, където риба та е хвърляла хайвера си.Пламен Беремски: Преди имаше доста хранителни боклуци от консервения, от месокомбината - имаше и тя какво да яде – и съгласно мен комбинацията от неналичието на храна и неналичието тук-там за популация довежда до нейното понижаване.

Празникът обаче си е празник и традицията би трябвало да бъде спазена. На трапезата да има риба. Дори и да не е шаран.Ганчо Драганов: За мен Никулден а е празник с риба , с риба и другари. Шарана съм приготвял само по два типа или на супа или пържен, печен също, само че по моему пържения е най-вкусно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР