С настъпването на пролетта, магазините и пазарите вече преливат от

...
С настъпването на пролетта, магазините и пазарите вече преливат от
Коментари Харесай

Кои са плодовете и зеленчуците с най-много пестициди

С настъпването на пролетта, магазините и пазарите към този момент преливат от пресни плодове и зеленчуци. Знаем доста добре съвета, че е най-добре да похапваме сезонни блага от природата , макар че към този момент когато и да е на годината има многообразие за всеки усет.

 Джакфрут - суперплодът, който ще бори международния апетит
Джакфрут - суперплодът, който ще бори международния апетит

Екзотика, която ще става все по-масова

Изкуственото подкрепяне на растежа на плодовете постоянно е обвързвано с използването на разнообразни пестициди . Ако нямаме къща в двор, където сами да отглеждаме продукция, е добре да знаем кои типове попадат измежду най-замърсените и кой са в противоположната рубрика.

Оказва се, че към 70% от стандартно отглежданите плодове и зеленчуци съдържат повече от 230 типа пестициди и остатъчни артикули от тях.

 Снимка 350052

Точно в сезона на сладките, ароматни, червени ягоди американски учени излизат с извода от свое проучване, че точно тези подове са най-пълни с пестициди . След тях се подреждат нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите и крушите.

Първенец измежду зеленчуците предстоящо е спанакът. След него са доматите, целината и картофите. В тестът, изследвана от учените, са открити над 20 типа пестициди. Разбира се, количеството и броят на типовете им, откривани в изброените растения, варива според от районите, в които се отглеждат.

 Снимка 350054

Резултатите от проучването не са изненадващи, тъй като ягодите и предходната година оглавяваха класацията на т.нар dirty dozen плодове и зеленчуци, последвани от спанака, написа Time.

 Ето кои са най-опасните плодове и зеленчуци
Ето кои са най-опасните плодове и зеленчуци

Ягодите водят в " мръсната десетка "

Тези резултати би трябвало да ни служат за алена лампичка , която да светва всякога, когато мием плодовете и зеленчуците, закупени от магазина. Според проучване, извършено от Университета в Масачузетс, примес от литър и половина вода и една чаена лъжичка сода бикарбонат съумява да отстрани всички отрови и пестициди от повърхността на ягоди, спанак и други след 12 минути киснене.

Важно е да мием и плодовете, които белим преди консумация. Причината е, че до момента в който ги белим, нездравословните субстанции полепват по ръцете ни и след това ги пренасяме върху вътрешността, която ядем.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР