С настъпването на пролетта и цъфтежите все по-често се говори

...
С настъпването на пролетта и цъфтежите все по-често се говори
Коментари Харесай

Какво не знаем за хранителните алергии, които децата ни развиват

С настъпването на пролетта и цъфтежите все по-често се приказва за алергии, в това число и при децата.

Малко е известно, че полените, мухълът, плесените, домашният прахуляк и други нормални алергени не са водещи в детската възраст.

До 2-годишна възраст най-често срещаната алергия е хранителната.

Храносмилателната система при дребните деца е незряла, нежна, с пропускливи вътрешности.

 r Thinkstock

Затова децата елементарно демонстрират алергия към някои храни.

Добрата вест е, че с възрастта стомашно-чревният тракт съзрява и алергията отшумява при множеството деца. Някои нямат шанс и към хранителната алергия се прибавя алергичен ринит (хрема), алергичен конюнктивит или астма с алергична съставния елемент.

Това е по този начин нареченият атопичен марш.

Все още не е ясно за какво атопичният марш поражда единствено при някои деца. Вероятността се усилва, в случай че единият или двамата родители страдат от алергично заболяване и при некърмените деца. И внезапно понижава заплахата, в случай че алергията към храните се профилактира и лекува съответно.

 r Thinkstock

Най-честата хранителна алергия в детската възраст е тази към белтъка на кравето мляко и неговите артикули. След това се подреждат кокошите яйца, фъстъците, ядките, соята, скаридите, мидите, рибата.
 Защото декор дьо тенът би трябвало да е лек Edna предлага Защото декор дьо тенът би трябвало да е лек
За благополучие на малчуганите - шоколадът заема много по-задно място (ако не е млечен, със соя, ядки). Хранителната алергия протича с разстройство, коремни болки, обриви, повръщане, безпокойство или някое от тях. Понякога признаците са много дискретни и мъчно се подозира казусът.

Най-добрата профилактична мярка е продължителното кърмене и вярното, последователно зареждане на бебето, изключително в случай че в рода има алергии или детето има проблеми с храносмилателната система.

 r Thinkstock

При риск от алергии кърмещата майка би трябвало да се откаже от евентуално алергизиращи храни – мляко, яйца, цитруси, соя, морски блага, шоколад.

Тази хипоалергенна диета е наложителна, в случай че детето има мощни колики, извънредно неспокойно е, има разстройство или повръщане, все признаци на хранителна алергия.

Когато бебето се успокои, неразрешените храни се връщат още веднъж една по една в менюто на майката, с цел да се откри навръх коя реагира бебето.

Понякога е много мъчно да се откри хранителната алергия заради дребната възраст, неприятните проби (кожни проби, кръвни тестове), които не всеки път дават действителни резултати в ранната възраст.

 r Thinkstock

Затова е добре майката да си води дневник на храните, в който да записва реакциите на детето след приема на дадена храна.

Понякога се постанова и правилото проба-грешка, с цел да се откри кои храни са допустими за детето. Тази информация ще улесни детския гастроентеролог, към който би трябвало да се обръщаме, когато има съмнение за хранителна алергия.

Защото нелекувана, хранителната алергия постоянно води след себе си и други съществени алергии отвън храносмилателната система.

 r Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР