С настъпването на пролетта и по време на предстоящите в

...
С настъпването на пролетта и по време на предстоящите в
Коментари Харесай

МОСВ: Да пазим природата от инвазивни чужди растения като някои декоративни цветя

С настъпването на пролетта и по време на идните в този сезон празници едни обновяват градината, други – подаряват саксийни растения, които също могат да бъдат засадени на двора или измежду природата. Експертите по биологично многообразие предлагат да бъдем доста деликатни при избора на растенията, които по този метод попадат в дивата природа, тъй като измежду тях има „ враждебни “ по отношение на естествените типове – или така наречен инвазивни типове.

Според експертите доста импортирани и отглеждани с декоративна цел типове растения са главен път за нахлуване на инвазивни непознати растения в България. Някои не могат да се разпространят без помощта на индивида и остават там, където са засадени. Но има и по-адаптивни, които „ бягат ” от градините, подивяват и се саморазселват. Те имат способността да обрастват дивите естествени местообитания и изместват нашите локални типове, с което нанасят съществени вреди на биологичното многообразие.

Дневната лилия (Hemerocallis fulva) да вземем за пример от дълго време се е настанила в паркове и градини на територията на цялата страна. Произхожда от Азия – публикувана е в естествени територии от Кавказ на изток до Китай, Корея и Япония. У нас се продава в градинските центрове и цветарските магазини. Размножава се елементарно – посредством делене на коренищата, които се разрастват извънредно бързо. Така се получава градина, „ окупирана “ от дневни лилии. След това елементарно плъзва из дивата природа – когато се изхвърлят цели растения или елементи от тях при разчистване на градините.

Растенията постоянно „ бягат ” от места, в които няма постоянна поддръжка – вилни зони, гробищни паркове, крайпътни чешми и други През последните години типът на дневната лилия е открит, към този момент „ оглупял “, по Черноморското крайбрежие, в Североизточна България, Родопите, Тракийската равнина и други региони. Според доктор Антоанета Петрова, шеф на Ботаническата градина, Българска академия на науките, до София има огромна популация на дневната лилия в региона на селата Парамун и Лилянци, община Трън.

Затова експертите поучават да следваме някои правила против разпространяването на инвазивните непознати типове растения в дивата природа:

- интересувайте се какъв е произходът и особеностите на растенията, които избирате да засадите в градината;

- не засаждайте непознати типове растения там, където няма да можете да ги наблюдавате, тъй като могат да се размножат и да застрашат естествените местообитания и локалните видове;

- не изхвърляйте цели растения, корени и други елементи от тях измежду дивата природа или тук-там, откъдето елементарно могат да плъзнат;

- не разменяйте с други градинари растения, които не познавате и не сте сигурни, че ще можете да наблюдавате постоянно. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР