С настъпването на Новата година България отбелязва започването на 15-ата

...
С настъпването на Новата година България отбелязва започването на 15-ата
Коментари Харесай

Кирил Петков: България вече не трябва да е периферия на ЕС, а двигател |

С настъпването на Новата година България отбелязва започването на 15-ата си година, в която страната ни стана пълновръстен член на Европейския съюз.

" Европейският съюз стартира като план за мир, само че във времето той стана най-големият пазар на света, културен център, споделени полезности и споделени благоприятни условия. Но Европейски Съюз може да се надгражда и България би трябвало да има дейна, градивна роля в това надграждане. Ние към този момент не би трябвало да сме просто в периферията, ние би трябвало да сме мотор, член, който дава най-хубавите си мозъци за развиването на личната си страна, която след това развива и целия Европейски Съюз ", съобщи министър председателят Кирил Петков във видео послание.

Той пожела 2022 година да бъде едно ново начало, ново начало за Европейски Съюз и неговото развиване, ново начало за България, като по-активен и по-конструктивен член на този съюз.

" Като държавно управление нашата задача е гласът на България да бъде чут. Когато седнем на масата с другите страни членки, те към този момент би трябвало да знаят, че България е тук, с цел да надгражда този Европейски Съюз . България е тук, тъй като има какво да каже. Само дружно ние можем да се гордеем, че сме европейци и още повече да се гордеем, че сме българи ", добавя министър-председателят.

Във видеото взе участие и ръководителят на българския екип в ЦЕРН проф. Леандър Литов, съгласно който през тези години е възпитано цяло ново потомство младежи, учени, на най-високо международно равнище, които работят освен в страната, само че и във водещите центрове в света.

" Европейският център за нуклеарни проучвания беше първата европейска конструкция, която одобри страната ни за пълновръстен член през 1999 година Това беше самопризнание за това, че българският разсъдък и дух постоянно е бил част от Европа и принадлежи на Европа ", уточни професорът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР