С настъпването на коледните празници, все по-често ни се налага

...
С настъпването на коледните празници, все по-често ни се налага
Коментари Харесай

Книгата – подаръкът за Коледа, с който няма да сгрешим

С настъпването на коледните празници, все по-често ни се постанова да си задаваме въпроса какъв подарък да купим за своите близки и другари. Книгата е един от подаръците, с които няма да сгрешим, и с който можем да изненадаме значимите за нас хора позитивно. Важно обаче е книгата да бъде съобразена с жанровите желания на индивида, на който считаме да я подарим, по тази причина от БГНЕС попитахме няколко от най-големите и желани български издателства кои са книгите, които предлагат за подарък тази Коледа.

Христо Блажев уточни като най-важната и най-търсена книга на издателството, в което работи, сборникът с разкази „ Нашата Коледа “, в който са събрани релативно млади, само че и не чак толкоз, български създатели, всеки от които споделя своята версия на Коледа. Читателите ще открият в този алманах разказите на Ангел Иванов, Веселина Седларска, Георги Караманев, Георги Марков, Георги Милков, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Иван Ланджев, Йорданка Белева, Кристин Димитрова, Мария Донева, Мария Касимова-Моасе, Михаил Вешим, Николай Терзийски, Радослав Бимбалов, Теодора Димова и Тони Николов. Втората най-търсена книга е третият коледен разказ на наложилата се в България авторка Карън Суон – „ Коледа в „ Тифани “.

„ Имаме потребност от тази щипка обич и уют по Коледа “, счита Христо Блажев и добави, че детската книга на поп певицата Марая Кери, озаглавена „ Коледната принцеса “, в която самата тя е героиня, е прелестен подарък за младите читателите.

Редакторът Теодора Николова предложи този декември да подарим особено формираното първокласно издание „ Семейна Коледа “. Това е интерактивна книга вид дневник, в която можем да попълняме в границите на пет години своите прекарвания на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

„ Можете да залепяте фотоси, да записвате свои предписания, хрумвания за дарове “, сподели тя и добави, че в книгата има включени също по този начин хрумвания за коледна декорация, показани са и любопитни обичаи от разнообразни страни и по какъв начин там се честват съответните празници, може да бъде написано и писмо до Дядо Коледа с децата. Получилият подобен подарък хем научава нови неща, хем съхранява скъпите фамилни мемоари, а задачата е един ден, когато я отвори, да си ги напомни. Идеята на издателството, в което работи Теодора Николова, е да предложи нещо по-различно на читателите тази година, а не типичните любовни романи и престъпни истории.

Николета, която е книжар от няколко години, изясни, че в издателството, в което работи има богат избор на книги на коледна тема. Според нея книгите са измежду най-хубавите дарове и открои най-хубавите измежду тях, които да подарим за празниците. Първото заглавие, което тя предложи, е „ Коледно знамение “ – алманах с разкази на български създатели на коледна тема. По думите на книжаря това е една малко по-различна книга от тези, с които сме привикнали и посочи, че има доза изненада. Авторите, чийто произведения са събрани в сборника, са Владимир Полеганов, Владислав Тодоров, Петър Крумов, Соня Тодорова, Андрей Велков, Благой Д. Иванов, Иван Владимиров-Нав, Рене Карабаш, Жечка Георгиева, Велина Минкова, Кремена Димитрова, Иван Димитров и Мария Касимова-Моасе. Следващото предложение е за по-малките – „ Писма от Дядо Коледа “, или това са писмата от Дж. Р. Р. Толкин към неговите деца от името на Дядо Коледа. Страхотен подарък за децата е също и „ Как дребният Клаус стана Дядо Коледа “ от Лиман Франк Баум, както и „ Колко остава до Коледа? “ от Хорст Екерт-Янош, която е съвсем като коледен календар, тъй като има по една приказва за всеки ден. Специалното този декември е и „ Роди се младенец “ от Тоня Горанова. Разкошно илюстрирана книга за историята на раждането на Христос.

Антон Велчев, който работи също в влиятелно издание, означи, че в страни като Исландия коледните празници са свързани с дарове на книги, като не е наложително те безусловно да са на коледна тема и даде съвет книгите да бъдат подбирани съгласно хората, на които ще ги поднесем, тъй като книгите са скъпи, когато си намерят читателя. Неговите топ четири книги, които да подарим на обичан човек тази Коледа, са автентично замислената книга „ Български празници и обичаи “ на Мария Проданова, посредством която можем да се срещнем с празнично-обредната система и какво да поднесем на трапезата си съгласно традициите на всеки празник. „ Приказка “ на Стивън Кинг е книгата, която можем да подарим на почитателите на писателя, само че и на всички тези, които имат афинитет към приказките. „ Има страхотна заигравка от страна на създателя, най-малко аз разпознах над 50 известни приказки – през тези на Братя Грим, има препратки и към Хауърд Лъвкрафт, Бредбъри и самия Кинг “, акцентира Антон Велчев. „ Избрани стихотворения “ на гръцкия стихотворец Константинос Кавафис със своя първокласен дизайн е едно чисто подаръчно издание, в което читателят може да открие една изключителна дълбочина в неговите стихове и доста деликатност. Незаменим подарък е и литературният шедьовър „ Блондинка “ на Джойс Каръл Оутс, който споделя историята на холивудската актриса Мерилин Монро. Книгата е номинирана през 2001 година за влиятелната премия „ Пулицър “, а авторката е притежател два пъти на премията „ О. Хенри “ и „ Франсис Скот Фицджералд “ за особени заслуги в американската литература.

Красимир Лозанов, който е маркетинг шеф в издателство, изясни, че не възприема Коледа по оня „ бонбонен вид “ със звънчета, птичета и еленчета и подчертава върху свръхнови произведения както за най-малките, по този начин и за възрастните. Чудесни коледни дарове за децата съгласно него са „ Елмър в снега “ от Дейвид Маккий за забавния пъстър слон, обичан воин на най-малките, „ Гласове от зеления свят “ от италианския създател Стефано Бордильони, книга с просветителна цел, в която се споделя за другите дървесни типове и цветя. Дългоочакваната книга на Мария Донева „ Мишките отиват на опера “ по думите на Красимир Лозанов съдържа тънък комизъм и колкото е за деца, два пъти повече е за възрастни. Той предложи също и новото издание на книгата на Мая Дългъчева „ Приказки от Оная гора “. За възрастните творбите, върху които подчертава, са романът на Невена Митрополитска „ По релсите “, почетен с премията „ Роман на годината “ на Литературен клуб „ Перото “, и дебютният разказ на Боян Йорданов „ Възлюбените “, в който български пастир споделя своите неволи, само че и за битката и устрема към познание може да се окаже значим доминант в развиването на един човек. В умозаключение маркетинговият шеф уточни и две книги, които са ориентирани към читателите, които се интересуват от протичащото се в България, а точно „ Оловна тишина. Историята на един разстрел “ и „ Горещо алено “ от Ивайла Александрова, като първата споделя освен за Никола Вапцаров, само че и за всичко това, което се е случвало през тези години в страната и стана притежател на премията „ Златен лъв “ за най-силен публично важен план за годината в България. В тях коледно въодушевление няма, само че книгата не би трябвало да се мисли единствено през формулата на заниманието, тъй като книгата е нещо доста повече от това. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР