С настъпването на астрономическото лято Банско се превръща в арена

...
С настъпването на астрономическото лято Банско се превръща в арена
Коментари Харесай

Деца и възрастни рисуват пейзажи от Пирин във възрожденска къща в Банско

С настъпването на астрономическото лято Банско се трансформира в сцена на изкуството, където локални поданици и посетители на града ще се учат да рисуват навън.

Арт школата ще бъде под формата на поредност от събития, които ще се случват всяка сряда в градината на една от най-красивите старинни къщи в сърцето на Банско – Бащин Дом.

Участие могат да вземат възрастни и деца над пет години, като предходен опит не е нужен, тъй като на терен ще има професионални художници, които ще се грижат крайният резултат да е повече от задоволителен и всеки с горделивост да занесе вкъщи си своето произведение.



Темата за дребните и огромни художници ще бъде любовта към планината, като всякога ще се рисува друг кадър, сниман от Иво Димитров, запаметил с апарата си хубостта на Пирин. Фотографът е роден и израстнал в Банско и над 30 години е обикалял най-вече Пирин планина. По време на преходите си е съумял да снима с обектива си обичаните си места.

" Докато бях дете, моят вуйчо ме водеше по разнообразни места в Пирин - емблематични месности, върхове, езера и други Планината крие повече секрети и истории, в сравнение с чакаме. За жал те се губят, тъй като не се предават. Така един ден взех решение да снима всичко, което виждам, по метод, по който на мен ми харесва. Постоянно навестявам планината, от време на време с другари, от време на време самичък и не преставам да фотографирам, тъй като постоянно е различно… “ – споделя фотографът.

Събитията стартират на 21-ви юни в 17:57 ч. - моментът, когато настава астрономическото лято и на 27-и Юли още веднъж в 17:57 ч. ще се организира фотоизложба на Иво Димитров, на която гостите и участниците ще могат да се насладят на подбрани фрагменти, снимани по време на обиколките му в Пирин планина. Локацията е къща за посетители „ Бащин Дом “ или наричана още „ Скабрината къща “, като за участниците ще е нужна предварителна резервация.

Организатор на събитието е „ Bulla Artworks “ – екип от педагози, художници и актьори, които обичат природата, изкуството и децата, и се борят за по-добро обучение посредством новаторски и развлекателни способи.



„ Скабрината къща “ се намира в непосредствена непосредственост до църквата на Банско. Построена е през 1923 година. Днес тя се съхранява от фамилията на Александър Скабрин, правоприемник на два от локалните видни рода – Скабрин и рода на Хаджи Вълчо, брат на Отец Паисий. Къщата е реставрирана през 2021г., като е непокътнат битовият дух и жанр, комбиниран с съвременен интериор. Състои се от 3 стаи, едно студио и апартамент. В „ Бащин Дом ” са снимани фрагменти за биографичния филм “Капитан Петко Войвода ”. От последния етаж на историческия монумент се отваря панорамна панорама към върховете и пистите на Пирин, към Рила и Родопите, както и към емблематичната църковна кула, която е втора по величина в България след храм паметника „ Александър Невски “.
 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР