С настъпването на 2024 г. пазарът на криптовалути е изправен

...
С настъпването на 2024 г. пазарът на криптовалути е изправен
Коментари Харесай

Ето кои са крипто измамите, от които трябва да се пазите през 2024 година

С настъпването на 2024 година пазарът на криптовалути е изправен пред засилени закани от страна на киберпрестъпниците.

Хакерите ползват все по-усъвършенствани тактики, с цел да отделят вложителите от техните цифрови активи.  

Chainalysis оповестява, че през 2023 година противозаконните адреси са получили над $24 милиарда, което служи като блестящо увещание за непрекъснатите опасности, свързани с тях.

Нарастването на измамите, обхващащи от програмен продукт за откуп и фишинг имейли до даркнет пазари, акцентира незабавната нужда от зоркост измежду запалянковците на криптовалути. Ето за какво е извънредно значимо да сте наясно с най-големите измами с криптовалути, които би трябвало да избягвате през 2024 година

Пазете се от сминг офанзиви

Особено подла тактичност, която набира скорост, е “ “, която включва изпращане на лъжливи SMS известия, представящи се за надеждни източници като тържища за криптовалути. Целта е получателите да бъдат подведени да разкрият сензитивна информация или да кликнат върху злонамерени връзки.

Терминът “ ” съчетава “ ” и “ “, наблягайки същността му като фишинг офанзива посредством текстово известие. Описван от IBM като офанзива на общественото инженерство, smishing манипулира хората да компрометират сигурността си.

За да се опълчват на тази опасност, потребителите би трябвало деликатно да ревизират източника на текстовите известия и да се въздържат от взаимоотношение със съмнителни връзки. Забележително е, че Binance, една от най-големите тържища за криптовалути, и нейните консуматори са били обект на опити за smishing.  

Измамниците изпращат SMS известия, представящи се за Binance, с цел да извлекат потребителски идентификационни данни и други чувствителни данни.

Един забележителен случай включваше клиенти на Binance в Хонконг, които изгубиха близо $500,000 от тези SMS измами, разкривайки уязвимостите, свързани с SMS връзките и комплицираните техники на измамниците като SMS spoofing.

Появата на сантиментални измами

Романтичните измами, известни още като “ ” (клане на прасета), означиха експоненциален растеж, което докара до загуби в размер на милиарди долари. Използвайки обществените медии и приложенията за запознанства, измамниците построяват доверие с евентуалните жертви, преди да изискат криптовалута под подправен предлог.

По данни на Федералната комерсиална комисия (FTC) през предходната година жертвите са изгубили криптовалута на стойност $139 милиона от сходни измами. Лицата, употребяващи тези тактити, стартират връзки посредством приложения за запознанства или обществени медии, бързо признават любовта си и по-късно насочват диалозите към преференциални крипто вложения, с цел да излъгват жертвите.

FTC поучава да не се позволяват онлайн любовни ползи, които изискват пари или оферират крипто вложения, което постоянно е сигнал за машинация.  

За да се предпазят от тези измами, лицата се приканват да бъдат внимателни, когато се ангажират с онлайн връзки, и в никакъв случай да не изпращат пари на някого, който не са срещали персонално.

Фалшиви QR кодове

Фалшивите QR кодове, наричани още “ “, се трансфораха в необятно публикувана машинация, ориентирана към физически лица по разнообразни способи. Тази машинация включва QR кодове, които, когато бъдат сканирани, пренасочват жертвите към лъжливи уеб страници, където те могат да бъдат подканени да вкарат персонална информация и информация за заплащане.

Каналите в YouTube се трансфораха в полесражение за измами с криптовалути, като нападателите употребяват технологията deepfake, с цел да се показват за известни персони като Илон Мъск и да дават обещание голяма възвръщаемост на вложенията.

Въпреки напъните за създаване на принадлежности за разкриване, тези измами не престават да съществуват, като употребяват живи излъчвания, QR кодове и злонамерени връзки, с цел да заблудят феновете да изпратят криптовалута.

За да се предпазите от измами с quishing, ФБР поучава да се отнасяте деликатно към QR кодовете, да проверявате източника им преди сканиране и да избягвате нежелани кодове, изпратени по имейл.

Заплахата от подправени ботове за търговия

Разпространението на подправени ботове за търговия с криптовалути съставлява сериозна угриженост, защото тези измами дават обещание нереалистична възвръщаемост, като употребяват изкуствен интелект (AI) и подправени утвърждения на известни персони.

На вложителите се предлага да ревизират деликатно платформите, които настояват, че имат високи облаги без проверими доказателства, и да изследват деликатно доставчиците, преди да влагат. Комисията за търговия със стокови фючърси на Съединени американски щати (CFTC) предизвестява против хайпа към AI ботовете за търговия, наблягайки смисъла на надлежната инспекция.

Злонамерени участници в Discord са ориентирани към крипто общности

Discord, известна платформа за връзка в крипто общността, се трансформира в съществена цел за хакери, които компрометират администраторски сметки, с цел да популяризират подправени известия и връзки, водещи до евентуални финансови загуби.

Тези измами са ориентирани по-специално към планове с незаменяеми токени (NFT), като фишинг офанзивите стават все по-сложни и употребяват уязвимости в ботовете на Discord.

За да се понижи рискът да станат жертва на тези измами, лицата би трябвало да внимават за нормалните вектори на офанзиви в платформи като Discord и да останат бдителни против опити за фишинг, употребяващи привлекателен език.

Тъй като общността и правоприлагащите органи си сътрудничат за възстановяване на ограниченията за сигурност, потребителите би трябвало да подхващат самодейни стъпки, с цел да предпазят активите си и персоналната си информация от киберпрестъпници.  

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР