С нарастващия брой новозаразени и мерките в страната ни се

...
С нарастващия брой новозаразени и мерките в страната ни се
Коментари Харесай

От днес влизат в сила нови правила за влизане в България

С възходящия брой новозаразени и ограниченията в страната ни се трансформират. Със заповед на здравния министър доктор Стойчо Кацаров ще важат нови КОВИД правила за влизане в България.

Българите, идващи от страни, които попадат в „ алената зона “ на разпространяване на COVID-19 са длъжни да показват на граничните управляващи годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация или документ, удостоверяващ преболедуване. Лицата, които не показват такива, се позволяват на територията на страната единствено след показване на негативен резултат от ПСР тест, извършен до 72 часа преди влизане в страната.

От 1 септември Република Северна Македония, Черна гора, Република Косово, Република Казахстан, Съединени американски щати и Ирландия попадат в алената зона. Това става с смяна в листата на страните по цветови зони, според който е избран редът за влизане в България.

От алена в оранжева зона минава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния към този момент минава в зелената зона.

Според заповедта се основава лист на страни отвън Европейски Съюз, чиито документи за имунизация, проучване и преболедуване на COVID-19 ще се смятат за равностойни на цифровия Коронавирус документ на Европейския съюз. Това са: Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна и Ватикана.

От през днешния ден от страни, попадащи в алена зона, на територията на България се позволяват и задгранични студенти, притежаващи виза вид " Д " за дълготрайно престояване за образование. Ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват минимум един път седмично до България за образование, както и възпитаници, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват минимум един път седмично до същите страни за образование, се позволяват на територията на страната, без да е належащо да показват документи за COVID-19.

Гърция вкарва спомагателен тест за ковид за идващите от България, които не са имунизирани и не са преболедували, като наложителен PCR или бърз антигенен тест ще се прави на съответния граничен пункт при влизане в страната. По информация на българското посолство в Атина, при позитивен резултат от теста жителите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Глобата за неспазването ѝ е 5000 евро.

От тест ще бъдат освободени тези, които имат документ за имунизация за COVID-19, годен 14 дни след довеждане докрай на имунизационния курс или увещание за преболедуване, издадено не по-рано от 30 дни и не по-късно от 180 дни след преболедуването.

При влизане на гръцка територия, жителите, които не са имунизирани или не са преболедували ковид, следва да показват отрицателен резултат от тест по метода PCR, изработен не по-рано от 72 часа от влизане в страната или негативен бърз (антигенен) тест, изработен до 48 часа преди пътуването.

На фона на тези правила, в Гърция медиците стачкуват против наложителната имунизация. 8 000 души стачкуват в центъра на Атина против смяната на разпоредбите, която влезе в действие предходната сряда.

Автор: Софи Цветкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР