С напредването на възрастта теглото на котката се променя естествено,

...
С напредването на възрастта теглото на котката се променя естествено,
Коментари Харесай

Причини за рязко отслабване при котката

С напредването на възрастта тежестта на котката се трансформира естествено, повлияно от фактори като пол, порода, възраст, метод на живот и хранене. Въпреки това, в случай че забележите ненадейно понижаване на телесното тегло на вашата котка, значимо е да се консултирате с вашия ветеринарен доктор, защото това може да е знак за съществено котешко заболяване.

Котката може да стартира да слабее, когато животното поддържа естествен вкус, както и при увеличение или понижаване на апетита. Ето някои от проблемите, които могат да доведат до загуба на тегло при котките.

Причини за внезапно намаляване при котката

Стомашно-чревни нарушавания

Ако котката изпитва болежка или дискомфорт в храносмилателната система, това може да докара до загуба на вкус и допустима загуба на тегло, защото животното не желае да яде. Честите стомашно-чревни разстройства включват да вземем за пример възпалително заболяване на червата, нарушавания в салдото на чревната флора, прояви на хранителни алергии или нарушавания на тънките вътрешности. Може също да забележите утежняване на положението на козината и кожата на вашата котка.

Системни болести

Котки със систематични болести като хронично бъбречно заболяване, хипертиреоидизъм или котешки диабет могат да изпитат загуба на тегло. В взаимозависимост от болестта, което предизвиква загубата на тегло, апетитът на вашата котка може да не се промени. Важно е да се консултирате с ветеринарен доктор, с цел да изключите съществуването на такива болести, които могат да доведат до загуба на тегло.

Чернодробно заболяване

При котките клиничните признаци на чернодробно заболяване може да не се появят, до момента в който болестта не стане тежко. Загубата на тегло обаче е един от ранните признаци на разстройство, дружно с заспалост, повръщане и отвод от храна.

Котешки паразити

Някои вътрешни паразити могат да причинят намаляване при котките. Паразитите гиардия (Giardia) и кокцидии (Coccidia) предизвикват тежка диария, което води до дехидратация и загуба на тегло. Ако подозирате, че котката ви е инфектирана, не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен доктор, с цел да определите какво съставляват паразитите и по какъв начин да предпазите котката си (и вас) от тях.

 Болна котка

Космени топки в червата

Котките прекарват доста време в грижа за козината си, което им оказва помощ да контролират телесната си температура и да поддържат козината и кожата си чисти. Въпреки това, в случай че погълнатите косми не се отдели вярно през храносмилателната система, те може да се натрупат и да образуват космени топки. Тези сплъстени космени топки могат да доведат до регургитация, запек, задръстване на хранопровода, загуба на вкус и намаляване на котката.

Недостиг на витамини при котки

Загубата на тегло, съчетана с дерматологични проблеми като лющеща се кожа, рухване на четина и сърбеж, може да са знаци за недостиг на някой от витамините от група В вследствие на стомашно-чревни болести или небалансирана диета. Това са водоразтворими витамини, които не се съхраняват в тялото, тъй че котката би трябвало непрекъснато да получава комплекс от витамини от група В в състава на храната, с цел да поддържа здрава кожа и четина. Ако диетата на животното не е пълноценна и уравновесена, може да има риск от дефицит на витамини и други хранителни субстанции. Ако котката ви отслабва и се притеснявате, че това може да се дължи на дефицит на витамини на котето, свържете се с вашия ветеринарен доктор.

Обобщение

Ако имате някакви терзания по отношение на загубата на тегло на вашата котка, не забравяйте да посетите вашия ветеринарен доктор. Той ще организира цялостен обзор и ще дефинира повода за казуса. Най-добрият метод да поддържате котката си в оптимално тегло е да посещавате постоянно вашия ветеринарен доктор и да претегляте тъкмо порциите храна на котката. Това ще ви разреши да забележите всевъзможни промени в хранителното държание на вашата котка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР