С напредването на днешния ден, лавинната опасност над Банско в

...
С напредването на днешния ден, лавинната опасност над Банско в
Коментари Харесай

Нараства опасността от лавини над Банско

С напредването на днешния ден, лавинната заплаха над Банско в Пирин се повишава. Очаква се вятърът да остане мощен. Поривите му доближават над 120 км/ч.

Предупреждението бе оповестено тази заран от организацията Avalanche Bulgaria (проект на Българската лавинна асоциация), която прави местни наблюдения за снежните условия над най-известния зимен курорт в България.

Лавинната заплаха в алпийския пояс е от забележителната втора степен. В преходния пояс заплахата също е с показател 2, само че е умерена. В горския пояс е ниска.

През последните 24 часа са се формирали навявяния и снежни дъски от навят сняг на източните изложби в алпийския и преходния пояс, които са чувствителни на човешко натоварване. Особено в алпийския пояс се чака те да са тук-там с дълбочина до 50-60 сантиметра, предизвестяват от Avalanche Bulgaria.

Важно е да се означи, че вятърът през вчерашния ден е имал сериозна северозападна съставния елемент, което допуска навявания и на скатове с югоизточно ревю и странично навяване на непредвидени места в терена.

Тенденцията е за повишаване на лавинната заплаха с придвижване на деня, защото вятърът се чака да остане мощен, споделят планинските специалисти. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР