С Надзорния съвет на НЗОК обмисляме в анекса към НРД

...
С Надзорния съвет на НЗОК обмисляме в анекса към НРД
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Част от увеличените цени на пътеките ще отидат за възнаграждения на медиците

С Надзорния съвет на НЗОК обмисляме в анекса към НРД 2020-2022 да запишем дефиниция, която да подсигурява увеличението на приходите на лекарите, експертите по здравни грижи и санитарите. Това сподели пред Nova NEWS ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

„ Все още разясняваме съответно текстовете, само че сигурно ще има подобен, който да подсигурява, че една немалка част от нарастването на цените на пътеките, ще отиде за повишение на приходите на работещите в лечебните заведения “, добави той.

Д-р Маджаров акцентира, че задачата на БЛС е да контракти по-добри цени за възнаграждение на медицинските услуги в болничната и извънболничната първична и профилирана здравна помощ.

„ Заплатите зависят от това на каква стойност Касата заплаща всяка здравна услуга в болничното заведение. Възнагражденията на лекарите и медицинските сестри, които в страната са задоволително ниски на фона на европейските, са функционалност от активността на лечебното заведение. Те на практика зависят от това къде работи даден доктор, с какви задания е натоварено лечебното заведение, в какво финансово положение е то, колко отделения има, дали е многопрофилна болница или е болница, която приема и неосигурени пациенти. Има доста фактори, които би трябвало да се отнесат към управленията на всяка обособена болница “, сподели той.

По думите му, с цел да се усеща равносилен на европейските си сътрудници, един български доктор би трябвало да получава най-малко 2000 евро заплата. „ Това, което е реалистично е, в случай че до момента приблизително лекарите са получавали сред 1500 и 2000 лева брутно, след подписването на НРД минимумът би трябвало да е 2000 лева брутно “, сподели доктор Маджаров.

„ До момента от БЛС сме постигнали в анекса към НРД 2020 цените на клиничните пътеки и процедури да бъдат увеличени приблизително с 25%, а съответно при педиатричните – с 30-35%. Това е опция сътрудниците, които работят в специалностите педиатрия, пулмология, инфекциозни заболявания, които дълги години бяха подценявани, да получат по-добри хонорари, а дружно с това и за всички останали “, добави още той.

Председателят на БЛС обаче посочи, че при започване на годината нарастването с 25% на пътеките е изглеждало по един метод, а в този момент, съвсем в средата на годината – по напълно различен метод, в резултат на инфлацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР