С надежда да помогне културно, философски и духовно на своите

...
С надежда да помогне културно, философски и духовно на своите
Коментари Харесай

Православието: Хелоуин?! Пазете децата си!

С вяра да помогне културно, метафизичен и духовно на своите читатели, търсещи правилния път в света, „ Петел “ ще разгласява от време на време текстовете на духовни лица. Вярваме, че беседите ще насочат търсещите духовна култура във вярната посока и ще им покажат по-дълбокия смисъл на това, което се случва в света към нас.

--------------

 

Естественно доста ще рекат, че това е един безопасен обред който, по прилика на нашите кукери цели да прогони злите сили от нашето съществуване.

Дали?
Истината, е надалеч по-страшна, заради което, напълно естественно, мъчно може да се одобри, а да не приказваме да се осъзнае.
За какво иде тирада?

Според окултната келтска традиция „ хелоуин “ – това е деня на господаря на мъртвите.

В взаимозависимост от осведомителният източник, друидския господ на гибелта бил именуван Саман, Шамхан, Самана, Самхейн или Сауин, а неговия ден бил именуван „ Oidhche Shamhna “, което значи „ Навечерието на Сауин “.

Вероятно сте виждали модерната днешна версия на Сауин, без даже да го знаете. Този келтски господ е бил изобразяван като нереален скелет държащ коса. По-късно той станал прочут като сборен облик на гибелта.

 

Но въпреки всичко, от кое място идва названието „ хелоуин “?

Първоначално, друидския празник се казвал „ Навечерието на Сауин “. В ранна Британия, бил именуван просто „ Samhain “, а името „ хелоуин “, идва от жалостивия опит да се християнизира празника когато католическата черква мести празника „ вси светии “ от месец май, на 1-ви ноември. Новият празник се казвал „ All Hallow’s Day “ („ всех святих “ по църковному) и скоро станало традиция, деня преди този момент да се назовава „ All Hallowe’en “. Впоследствие името било кратко и наречено „ Halloween “.

Изпълняването на процедурите може да окаже неприятно въздействие върху подрастващите! Днес, толкоз известната на всяко американско дете през днешния ден мантра – „ trick or treat “ („ почерпка или номер “), кара децата да получават каквото чакат или да изнудват за него.

Това е двусмислена фраза, в исторически проект се твърди, че пращала талази от суматоха у хората, които я чували. Ако някой от благородниците се съгласявал да си сътрудничи с друидите, те трябвало да изберат един от техните прислужници или в случай че нямат такива – някой от личната им къща, т.е. член от фамилията, който да бъде употребен от друидите като жертвено агне същата нощ. Това била „ почерпката “.

От друга страна светещите фенери служели като предупредителен огън (и имат тази функционалност и до ден днешен), който да маркира тези къщи, които симпатизират на представителите на Тъмната страна и по тази линия заслужават благосклонност, когато терора на хелоуин стартира. Това е повода през днешния ден на хелоуин да се вършат тиквени фенери със страшни лица – това е знак за принадлежност.

От своя страна изначалната причина за изработката на фенерите била  за маркер на демоничните сили, които щели да бъдат освободени тази нощ, че тази къща е дала „ лакомство “ и не би трябвало да бъде обезпокоявана, гарантирайки по този метод, че никой различен в този дом няма да бъде погубен тази нощ.

В тези напрегнати години, тъмните ускориха тотално своята активност. И то освен над децата, само че и измежду възрастните и „ улегнала “ част от човечеството. Съвсем естественно е цялото това зомбиране, вървящо с голяма мощ през последните години, да оказва своето влияние върху голяма част от хората, без значение от тяхната възраст.

От своя страна би трябвало да занем, че заиграването със страха и с дяволските знаци НИКОГА не е безвредно!

Автор: отец Стоян Махлелиев

Още Православни тематики можете да прочетете на:

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР