С над 40% поевтинява цената на природния газ, доставян в

...
С над 40% поевтинява цената на природния газ, доставян в
Коментари Харесай

Цената на руския природен газ пада с 40%

С над 40% поевтинява цената на природния газ , доставян в България от Русия. Това оповестиха в Министерския съвет точно на националния празник.

Пред медиите шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов изясни, че " Булгаргаз " ще предложи на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през април цена от 26,29 лева за мегаватчас. Сега цената е 44,04 лева Редом до него бе министър председателят Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Това идва след антимонополното решение на Европейска комисия и двустранни договаряния. От " Газпром " през днешния ден публично са изпратили подписан контракт, който планува синьото гориво да е с над 40% по-евтино.

Решението ще се отрази на " Булгаргаз ", топлофикационните сдружения и българската стопанска система. Новата ценова формула ще се ползва ретроактивно, считано от 5 август 2019 година, когато " Булгаргаз " изиска от " Газпром износ " предоговаряне на изискванията във връзка с цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще докара до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 година до 29 февруари 2020 година - Това ще докара до суми, които би трябвало да бъдат възобновени от " Газпром " на Булгаргаз, изясни Павлов.

" Булгаргаз " смята, че е заслужено всички тези суми - разликата сред цените, настоящи към оня миг и новата цена и образуваната сума да бъде възобновена на клиентите

По думите на Павлов " Булгаргаз " ще изиска от КЕВР да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година От 1 март важи и ще се ползва новата цена от контракта с " Газпром износ ". Това ще даде опция на клиентите на Булгаргаз да възстановят сумите към техните клиенти.

По първични калкулации Булгаргаз ще предложи на КЕВР одобряване на цени, които ще доведат до възобновяване на към 150 млн. лева с Данък добавена стойност на клиентите на Булгаргаз за 5 август 2019 година - 29 февруари 2020 година В допълнение Булгаргаз ще възвърне суми на клиентите за месец март на база употребявани количества от всеки клиент. Булгаргаз декларира своята подготвеност сега, в който регулаторът утвърди новите цени, в едномесечен период тези пари да бъдат възобновени самостоятелно на всеки клиент на " Булгаргаз ", разясниха от сдружението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР