С началото на активния селскостопански сезон Изпълнителната агенция Главна инспекцията

...
С началото на активния селскостопански сезон Изпълнителната агенция Главна инспекцията
Коментари Харесай

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

С началото на дейния селскостопански сезон Изпълнителната организация „ Главна инспекцията по труда “ (ИА ГИТ) стартира засилени инспекции в селското стопанство, оповестиха от пресцентъра на организацията.

Резултатите от контролната активност демонстрират, че секторът е рисков във връзка с потреблението на разнообразни форми на недеклариран труд и обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, показаха от институцията.

За 2023 година контролните органи на Инспекцията по труда са направили 3953 инспекции в селското стопанство. Констатираните нарушавания са 14 657. От тях 8488 се отнасят до обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд, а 6158 - до трудовите правни отношения. Установените случаи на работа без трудов контракт в бранша са 291, при 228 през 2022 година.

От Инспекцията по труда припомнят на работодателите, че би трябвало да подписват трудови контракти с наетите от тях служащи. Те могат да се възползват от опцията да подписват трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Т.нар. еднодневни контракти са опция за записаните аграрни стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Тези контракти се дават на служащите при започване на работния ден, за който са, и не се записват в Националната организация по приходите. Земеделските стопани нямат обвързване да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки.

Работниците не губят право на обществено подкрепяне, не се стопират и компенсациите им за безработица. Така те получават спомагателен приход от труд дружно със обществените помощи и компенсации.

За 2023 година са предоставени 254 582 мостри на еднодневни трудови контракти на 1791 аграрни стопани. Те се дават след авансово заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова акцидент в размера, който е за сметка на работодателя. С цел да облекчи администрирането на еднодневните контракти, от ИА ГИТ е основана онлайн система за даване на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците когато и да е, даже в извънработното.

Софтуерът разрешава автоматизирано генериране в образците на данните на хората, които един път към този момент са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматизирано пресмята в разписката към контракта дължимите за сметка на наетия налози и осигуровки и чистата сума, която би трябвало да му бъде изплатена. Калкулатор пресмята и броя мостри на контракти, които земеделският собственик може да получи против заплатената за осигуровки сума за съответния месец, обясниха още от Инспекцията по труда.

Правилата за сигурност на труда не пречат на работата, те избавят човешкия живот, само че построяването на просвета на предварителна защита е дълъг развой, чийто триумф зависи от общите дейности на работодателите и служащите. Това съобщи изпълнителният шеф на ИА ГИТ инж. Екатерина Асенова по време на районна конференция на 15 март. Работата без трудов контракт, неспазването на разпоредбите за почивките и отпуските, като се изключи че лишават служащия от трудови и обществени права, основават терзания и неустановеност у него, водят до изтощеност и липса на централизация, което е причина за рисково държание и произшествия при работа, разяснява още Асенова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР