С наближаването на зимния сезон икономическите перспективи стават все по-мрачни,

...
С наближаването на зимния сезон икономическите перспективи стават все по-мрачни,
Коментари Харесай

Българската икономика върви към криза, за която държавният бюджет не е подготвен

С наближаването на зимния сезон икономическите вероятности стават все по-мрачни, както пред България, по този начин и пред цяла Европа. Данните демонстрират, че газохранилищата в Европейския съюз са запълнени на относително приемливи равнища и цените на природния газ започнаха да вървят надолу, оповестява ekipbg. Рецесията, обаче, наподобява неизбежна в редица основни европейски стопански системи, отпред с Германия. Макар че през първите две тримесечия на актуалната година брутният вътрешен артикул (БВП) бележи относително добър напредък (4-5% на годишна база), икономическите вероятности и в България изобщо не са цветущи. В навечерието на световна икономическа рецесия е от особена значимост ясно да осъзнаем какви са слабостите на българската стопанска система.

Дългосрочните вложения са в колапс, потреблението се забавя

Най-тревожни са данните за вложенията в главен капитал. Този знак е от особена значимост, тъй като демонстрира равнището на нови дълготрайни вложения – тези, които водят до нараснала работливост на стопанската система в бъдеще. Данните на Национален статистически институт демонстрират, че брутното формиране на главен капитал спада със 7.7% на годишна база през второто тримесечие, задълбочавайки понижението от 5.7%, маркирано през първото. Освен това, приносът на този съставен елемент към Брутният вътрешен продукт пада до 16.2% през второто тримесечие на актуалната година. Това е най-ниското равнище от 2001 година насам.

Междувременно внезапно се повишават краткосрочните вложения. Нивото на смяна в запасите, изчислено като разликата сред равнището на бруто капиталообразуване и бруто капиталообразуване на главен капитал, се повишава с над 300% през второто тримесечие, откакто през първото пораства с още по-колосален ритъм от 774% на годишна база. Самите стойности на смяната в запасите през първо и второ тримесечие на тази година са на исторически рекордни равнища (данните за Брутният вътрешен продукт на Национален статистически институт стигат до 1995). Всичко това демонстрира, че българските предприятия са почнали да натрупват доста огромни краткосрочни ресурси, за сметка на дълготрайните вложения. Най-очевидните аргументи за това са икономическата неустановеност и галопиращата инфлация, която удря производители по-тежко от консуматори, изключително що се касаят цените на някои типове първични материали.

Графика: Ръст на Брутният вътрешен продукт и бруто капиталообразуване на главен капитал през последните 3 години

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР