С наближаването на зимата много испанци се притесняват как ще

...
С наближаването на зимата много испанци се притесняват как ще
Коментари Харесай

Испанците борят енергийната криза с дървесни пелети и слънчеви панели

С наближаването на зимата доста испанци се тормозят по какъв начин ще се отопляват, тъй че ползата към различните форми на сила е огромен.

Популярни са отоплителните уреди на дърва и пелети, както и по-евтините слънчеви панели, които могат да се инсталират на къщите. Актуални тематики са вземането на по-кратки душове и носенето на повече пуловери.

Хавиер Диас, ръководител на Испанската асоциация за биогорива, съобщи, че от 2021 година насам се следи 40% растеж в инсталирането на отоплителни уреди на биогорива.

" Наблюдава се голям растеж в броя на котлите или печките, които употребяват твърди биогорива като пелети или дървесен материал ", сподели той пред Евронюз.

" Фабриките за отоплителни уреди на пелети не могат да ги създават задоволително бързо, тъй като търсенето е огромно. Те работят непрекъснато. "

" Преди актуалната енергийна рецесия се наблюдаваше оттегляне от източниците на сила от изкопаеми горива, само че в този момент е налице взрив ", добави Диас.

Анализаторите считат, че това частично се дължи на европейската енергийна рецесия и на вероятността за дефицит, в случай че Русия продължи да понижава доставките на газ в отговор на западните наказания поради нахлуването на Кремъл в Украйна.

Като част от устрема на Европейския съюз да се откаже от съветския газ, испанското държавно управление вкара нови ограничения за икономисване на сила - от ограничение на отоплението в публични здания до 19ºС или ограничение на климатизацията до не по-малко от 27ºС до изключване на осветлението в публични здания и витрините на магазините.

Мадрид също по този начин понижи Данък добавена стойност от 21 % на 5 % за газа и други енергийни източници като дърва за огрев, брикети и пелети до 31 декември.

През юни Испания и Португалия се споразумяха с Европейската комисия да вкарат нова система за ограничение на цената на газа и въглищата, употребявани за произвеждане на електрическа енергия, като по този метод краткотрайно се субсидират разноските за сила на централите, употребяващи изкопаеми горива.

Така нареченият " иберийски таван " докара до икономисване на 24,4 % от сметките за електрическа енергия на средностатистическите семейства през лятото, сочи изследване на основаното в Барселона бизнес учебно заведение Esade.

Въпреки тези ограничения, продължителната суша ограничи производството на водна сила, тъй че през август електроцентралите изгориха два пъти повече газ, в сравнение с през същия месец преди година, което докара до увеличение на общото ползване на газ в Испания с 4 %, съобщи операторът Enagas.

Дори в страната, която е благословена със приблизително 300 слънчеви дни годишно, в някои елементи на страната температурите падат под нулата, когато настъпи зимата.

Испанците се приготвят за най-лошото, с цел да избегнат заплащането на високи сметки за сила или да останат без отопление.

Миналата седмица районният вестник El Correo заяви за описи с чакащи до девет месеца за закупуване на дървесни пелети, защото хората се притесняват от дефицит.

През последното десетилетие печките набраха известност: съгласно Обсерваторията за биогорива през 2021 година са били конфигурирани 75 832 печки спрямо 10 000 през 2009 година

Испанците живеят най-вече в жилища, а не в къщи, тъй че постоянно не е допустимо в градовете да се конфигурират тези типове печки, защото постройките нямат комини, през които да излиза димът. Те са по-практични за прилагане в селските региони или в фамилните къщи.

Според Диас, преимуществото на тези различни способи на отопление е, че те не отделят излъчвания, които да вредят на околната среда.

" Пелетите са обработени по този начин, че да са неутрални във връзка с излъчванията ", споделя той.

Природозащитниците обаче са разграничени по този въпрос, като някои поддържат потреблението на дървесни пелети, до момента в който други настояват, че то предизвиква по-голямо замърсяване от изкопаемите горива.

" Това е стабилно решение за отопление на къщи, тъй като отстрани от енергийния микс изкопаемите горива ", споделя Мигел Анхел Сото, представител на Грийнпийс в Испания.

Парижкото съглашение за климата от 2016 година, което европейските регулаторни органи поддържаха, откри, че изгарянето на дървета за електрическа сила е въглеродно безпристрастен енергиен източник, в случай че дърветата се засаждат още веднъж.

В отчет от 2018 година на MIT Sloan School of Business в Съединени американски щати обаче се твърди, че излъчванията на въглероден диоксид от изгарянето на дърва са по-високи от тези от изгарянето на въглища, защото дървото съдържа повече вода, даже когато е компресирано на пелети. В него се споделя, че на новите дървета ще са им нужни сред 44 и 104 години, с цел да обхванат непотребния CO2 и да трансфорат дървесината в по-екологичен източник на гориво от въглищата.

През последните три години слънчевата сила също претърпява взрив, съгласно данни на електроразпределителната мрежа Red Electrica Española. От 3,55 % от общата сила през 2019 година тя е достигнала 8,05 % през 2021 година

Това частично може да се изясни с възходящата известност на физическите лица, които слагат слънчеви панели на домовете си.

През 2018 година испанското държавно управление анулира по този начин наречения " безоблачен налог ", въведен от предходната консервативна администрация, който таксуваше хората за свързване към националната мрежа.

Държавната финансова помощ и безвъзмездните средства за бранша на възобновимите енергийни източници, както и намаляването на разноските за инсталиране на панелите подтикнаха този различен източник на сила.

Индустрията вкара и нови панели, които могат да бъдат инсталирани в домовете от техните притежатели, вместо да бъдат конфигурирани от компания.

Гийермо Арруфат работи в Tornasol Energy, компания, основана във Валенсия, Югоизточна Испания. Техните панели могат да бъдат инсталирани от купувачите в техните жилища, което ги прави по-подходящи за хора, наемащи жилища.

" Има голям растеж в броя на хората, които купуват слънчеви панели, изключително откакто цената на електрическата енергия и газа се увеличи толкоз доста ", споделя той пред Евронюз.

Междувременно в мадридския клон на Leroy Merlin, супермаркет " Направи си самичък ", Хуан Хименес се опитваше да реши какъв тип отоплителен апарат на пелети да купи.

" Те не са евтини. Мисля да похарча към 1000 евро. Но това наподобява като инвестиция, тъй като не знаем по кое време ще свърши тази война и по кое време ще паднат цените на газа ", споделя Хименес пред Евронюз.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР