С наближаването на един от най-светлите християнски празници, в душите

...
С наближаването на един от най-светлите християнски празници, в душите
Коментари Харесай

Интересни факти за Коледа, които не знаете

С наближаването на един от най-светлите християнски празници, в душите и сърцата ни малко по малко се прокрадва и празничното въодушевление. Независимо дали свързваме Коледа със фамилната вечеря, елхата с подаръците или пък почивните дни, несъмнено тя заема значимо място в нашия живот. Тя е метод да разпуснем, за няколко дни да не мислим за работните задължения и да можем да се насладим на дълги часове пред тв приемника, въоръжени с порция пуканки и обичан филм. Има ли нещо, което не знаем за един от най-светлите празници? Предлагаме ви няколко забавни обстоятелството за Коледа, които надали знаете. Ето ги и тях:

Кой е Дядо Коледа?
Според мнозина, първообразът на Дядо Коледа е Свети Никола. Роден някъде към 3 век, в Патара, Ликия, той бил прочут с това, че през целия си живот е помагал на страдащите, защитавал почтените и помагал на бедните.

Популярната коледна ария е била употребена като опасност
В Америка прислужниците скандирали известната ария „ We Wish You Merry Christmas “, искайки алкохол от господарите си. Те заплашвали, че до момента в който не получат това, което желаят, няма да спрат да пеят тази ария.

Първата ария в Космоса
На 16 декември 1965 година песента „ Jingle bells “ става първата излъчена в Космоса. Въпреки че придобива известност като неизменима част от Коледа, в действителност тя е написана през 1857 година за Деня на благодарността.

Откога се чества Коледа
За първи път в римски календар от 354 година след Христа се загатва за 25 декември като Рождество Христово. Според някои откриватели, определената дата е тъкмо тази, защото тя е продължение на древноримските Сатурналии – езически празници в чест на бога Сатурн.

Защо имелът е знак на Коледа?
Макар и в нашата страна да не е доста известен, на всички са ни известни прословутите целувки под имела. Според поверието, всяка жена, която откаже да бъде целуната под зеленото стръкче, ще бъде застигната от неприятен шанс.

Коледните цветове
Традиционните цветове за Коледа са зелено, алено и златно. Зеленото е знак на прераждането и живота. Червеното пък символизира кръвта на Христос, а пък златното – светлината, както и благосъстоянието на царските особи.

За паяците и Коледа
Паяците и паяжините са постоянно срещана украса за коледното дърво в Полша. Според легендата, одеялото, с което е завито новороденото бебе Исус е било изплетено от паяк. Ето за какво поляците считат паяците за знак на добротата и благоденствието на Коледа.

Окачването на чорапи над камината
Според легендата, свети Никола поставил скрито златни монети в три чорапа, окачени да се сушат над камината в къщата на безпаричен татко и трите му дъщери.

Защо украсяваме коледното дърво
Според легендата, във Витлеем живеел безпаричен художник. Когато се родил Исус, той не имал нищо с което да го подари. Но решил да му подари нещо по-различно. Той застанал пред яслите и трансферирал няколко топки сред ръцете си. Малкото бебе се усмихнало. Оттогава топките, с които украсяваме елхата, са не просто играчки, а знак на насладата и живота.

Коледа в Италия
Традиционният коледен сладкиш, който се употребява в Италия се назовава панетоне (panettone). Сладкишът бил изработен като десерт за знатна фамилия. За него били употребявани всички артикули, които били налични в кухнята, а името му в действителност значи „ Хлябът на Тони “.

Изпращането на коледни картички
Началото на традицията за изпращане на коледни картички е сложено през 1843 година от сър Хенри Коул, като неговата картичка е основана от художника Джон Хорсли. А през 1883 година, приветствените картички за Рождество Христово стартират да се назовават „ коледни “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР