С наближаване на летния сезон потребителите във все по-голяма степен

...
С наближаване на летния сезон потребителите във все по-голяма степен
Коментари Харесай

Колко може да струва бензинът през лятото?

С приближаване на летния сезон потребителите във все по-голяма степен стартират да се интересуват от цената на бензина по родните бензиностанции. А тя, значително, се предопределя от цената на петрола на интернационалните пазари.

И тук идва неприятната вест. През последните седмици петролът се увеличи до петмесечен най-много и това е доста евентуално да оказва напън върху цената на бензина на дребно. Това се усеща с цялостна мощ, като на 9-ти април междинната цена на най-масовия бензин А95 към този момент е при равнище от 2.15 лв. за литър, или с две стотинки по-висока от ден по-рано, съгласно данните на уеб сайтът за съпоставяне на цените на горивата - Fuelo.net.

За последния месец пък, елементарният бензин е поскъпнал със 7 стотинки, или 3.4%. Това в среда на покачване на петрола от близо 10%. Добре е потребителите да са наясно, че петролната съставния елемент заема близо половината от цената на бензина. Останалата половина се предопределя от мита, данъци, налози и облага на бранша.

Иначе за потребителите на горива има две положителни вести. Първата - при цена от 2.15 лв. за литър, бензинът значително е заложил растежа в цената на петрола. Нещо повече, при настоящите си равнища той е над цената си от 2.08 лв. за литър към края на март на предходната година, когато петролът се търгуваше тъкмо при същите равнища, при които се търгува сега.

Другата добра вест - специалистите не чакат по-нататъшно мощно повишаване в цената на петрола на интернационалните пазари.
 Горивата нарастнаха до най-високата си стойност от началото на годината
Горивата нарастнаха до най-високата си стойност от началото на годината

Бензинът А95 се продава приблизително за 2,11 лв. за литър, а дизелът - за 2,31 лв. за литър

" Петролът няма да се върне към върховите си равнища, които видя предходната година и когато брентът доближи равнища от 86 $ за барел ", разяснява Джефри Къри, началник на звеното за търговия със първични материали на щатската капиталова банка Goldman Sachs, при започване на април.

" Имахме доста неприятно четвърто тримесечие, тъй че въпросът е какъв брой се възстановихме до в този момент ", разяснява още финансовият експерт по време на петролна конференция в Дубай. " Трябва да гледаме петрола по-широко... Не мислим, че още веднъж ще се върнем към равнища от 80 $ ".

Текущият петролен пазар е с недостиг от един милион барела, тъй че цената на петрола би следвало да е сред 70 и 75 $ за барел, като при покачване на предлагането можем да станем очевидци на спад към 60 $, предвижда още Къри.

Специалистът изясни позицията си с три съществени аргументи: разширение на тръбопроводите в богатия на шистов нефт басейн на Тексас през третото тримесечие на тази година; ОПЕК може да излезе от програмата си за понижаване на производството и доставките на нефт, тъй като вложенията евентуално ще доближат петгодишните си равнища през май; и повече доставки на суровината от страни, които не са членки на ОПЕК.

" Ниските ресурси на нефт, в известна степен са фактор, който може да поддържа цената на петрола в рамките сред 70 и 75 $ за барел. Дори и при растеж обаче, надали ще забележим това, което видяхме през миналата година ", счита още Къри.
 Комисия за защита на конкуренцията: Държавата основава спънки пред конкуренцията при горивата
Комисия за защита на конкуренцията: Държавата основава спънки пред конкуренцията при горивата

Регулаторът знае по какъв начин цените могат да бъдат понижени, само че рекомендациите остават нечути

Бензинът е заложил значително растежа в цената на петрола

Ако погледнем картинката на петролния пазар от началото на годината, то ще забележим, че брентът е поскъпнал с 20%, до момента в който най-масовия бензин А 95 се е повишил с 10.3% за посочения интервал. Или съвсем изцяло е заложил растежа в цената на петролната съставния елемент.

Историческа информация сочи още, че по време на най-високите равнища на брента от предходната година, от 87 $ за барел и по-скоро към половин месец по-късно, цената на бензина доближи най-високи равнища от 2.38 лв. за литър.

И до момента в който надали ще забележим сходни равнища на бензина по родните бензиностанции, в случай че цената на петрола още веднъж не тръгне към 85-87 $ за барел, по-дълго задържане при равнища от над 70 $, могат да изпратят цената на бензина още малко нагоре, до равнища от към 2.20 лв. за литър през летния сезон.

За бензиностанциите пък, които поддържат сходна цена на най-масовото гориво, надали ще се постанова съществено да покачват цената, в случай че " черното злато " задържи равнищата си на интернационалните пазари. Особено при опасения за по-стриктни инспекции на ценообразуването през лятото и непрекъснатите подозрения за " картелиране " на пазара.

В резюме, може да се каже, че въз основа на упованията на пазарни специалисти за цената на петрола на интернационалните пазари, е доста евентуално да забележим цена на бензина по родните бензиностанции в диапазона сред 2.15 и 2.25 лв. през дейния летен сезон, когато всички тръгваме по почивки.
 Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев
Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Цените ще поевтинеят още напълно скоро, съобщи ръководителят на Българската петролна и газова асоциация и шеф на " Лукойл България "

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР