С молитва-протест граждани се сбогуваха с Руската църква Свети Николай

...
С молитва-протест граждани се сбогуваха с Руската църква Свети Николай
Коментари Харесай

С молитва-протест граждани се сбогуваха с руските духовници в София


С молитва-протест жители се " сбогуваха " с Руската черква " Свети Николай Мирликийски Чудотворец " и съветските духовници в София. Пред църквата бяха оставени цветя и венци, а по време на молитвата жителите се прекръстиха, възпламениха свещи и се помолиха църквата още веднъж да отвори порти за вярващите.

Припомняме, че неналичието на достъп до Руската черква е по отношение на решението за експулсиране на настоятеля ѝ архимандрит Васиан, жител на Русия, и двама свещеници от Беларус. На тях им бяха наложени насилствени административни с изключение на " експулсиране ", само че и " лишаване правото на престояване " и " възбрана за влизане в Република България " за интервал от пет години. Мерките са наложени по отношение на осъществявана от тях активност, ориентирана против националната сигурност и ползи на Република България.

Движението по бул. " Цар Освободител " беше блокирано. Мъж в духовнически одежди, който се показа като иподякон Атанас Стефанов сподели, че служи в църквата в община Стамболийски. Той насочи ултиматум към Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) до 24 часа да върнат съветските свещеници и български и съветски свещеници дружно да отворят този православен храм.

На молитвата в отбрана на Руската черква участва и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Пред News.bg Костадинов изясни, че когато е схванал, че е изпъден посланикът на съветската черква останал извънредно омерзен и отвратен от това. Подобни неща са се случвали последно през Турското иго. България не е гонила духовници даже и по време на Първата и Втората Световна война, когато е водила война с Русия. Това е невиждано и единствено турските султани са правили това и комунистите, които са гонили американски евангелистки пастори и католически свещеници, уточни Костадинов.

Според него не е имало задоволително доказателства, с цел да се обвинят съветските свещеници за шпионаж в интерес на Русия. " Миналата година бяха изгонени близо 70 съветски дипломати предходната година, само че доказателства и данни - не. Сега изгониха трима свещеници, а доказателства и данни - не ", разяснява Костадинов.

По думите му задачата е транспарантна - да е скъсат всевъзможни връзки сред България и Русия. " Отношенията сред България и Русия са пред разкъсване ", посочи Костадинов.

Той разкри още, че се приготвя съветското консулство във Варна, като се надява да не бъде закрито. Това е задачата на ръководещите американци в България, заяде се Костадинов с държавното управление. Според него властта приготвя по украинския сюжет вкарването на България във война с Русия. Искат да надъхат и настроят хората в България против Русия, сподели още Костадин Костадинов.

След като вчера Русенският митрополит Наум се разгласи за неотложно отвяряне на храма и обновяване на богослуженията в него, през днешния ден с малко становище излезе Старозагорският митрополит Киприан, който е и представител на Светия Синод на Българската православна черква. " Всяка появила се информация в общественото пространство не следва да се преглежда като публично мнение на Св. Синод. Благопожелавам на всички здраве, мир и здравомислие ", декларира той.

Митрополит Киприан показва, че Светия синод ще прегледа на идващото си съвещание въпроса със затварянето на храма " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в София, по-известен като Руската черква. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР