С молитва пред икона с мощи на преподобния Гавриил Ургебадзе

...
С молитва пред икона с мощи на преподобния Гавриил Ургебадзе
Коментари Харесай

С молитва пред Гавриил Ургебадзе започна Лазаровден в Ловеч

С молитва пред икона с мощи на преподобния Гавриил Ургебадзе стартира Лазаровден в Ловеч. Светинята е изложена в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в града. Присъстващите на светата литургия за празника се поклониха пред иконата и се помолиха за здраве, мир и благополучие.

Свещеноиконом Михаил Ковачев описа за Българска телеграфна агенция, че архимандрит Серафим, предстоятел на храма „ Свети Цховели “ в Грузия, с благословението на патриарх Илия II, е дарил мощите на Свети Гавриил Ургебадзе на България. Те са вградени в две икони – едната е в Бачковския манастир, а другата е в дома на Петър Петканов. Домашната икона с мощите е в ловешкия храм за празниците.

„ Свети Гавриил е един от актуалните отци на нашето време. Той е умрял в края на 20-и век. Ние четем в житията на светиите по какъв начин в миналото мъчениците от ревнивост към Бога, с цел да изобличат идолското подвеждане, са подпалвали езическите храмове, разрушавали са идолите и по-късно са приемали мъченическа гибел. Свети Гавриил точно това е направил “, сподели свещеноиконом Михаил Ковачев.

По думите му през 1965 година, при първомайската манифестация в столицата на Грузия Тбилиси, Гавриил е запалил 12-метровия портрет на Ленин, т.е., както античните мъченици, е изгорил идола на това време. Качил се на трибуната и почнал да проповядва за Бога. След това са го арестували и цялостен живот са го гонили и мъчили, само че в никакъв случай не се е озлобявал към своите мъчители, добави отец Михаил Ковачев.

Той сподели още, че свети Гавриил Ургебадзе през целия си живот е прекарал във самоограничение и Господ му е дал велика мощ. Сега пред неговите свети мощи в манастира Самтавро стават доста чудеса. „ Сега ние имаме тази велика наслада свети Гавриил със своите свети мощи да пристигна в нашия град, в нашия храм и да благослови нас, жителите на града, и цялата епархия “, уточни още свещеноиконом Михаил Ковачев.

Иконата с мощите на Свети Гавриил ще остане през целия ден, както и на идващия - Цветница, когато Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи архиерейска света литургия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР