С меморандум за разбирателство между Булгартрансгаз ЕАД, Главболгарстрой Холдинг АД,

...
С меморандум за разбирателство между Булгартрансгаз ЕАД, Главболгарстрой Холдинг АД,
Коментари Харесай

Стартира разработването на пилотен проект за зелен водород в хранилището в ПГХ „Чирен“

С меморандум за съгласие сред „ Булгартрансгаз " ЕАД, „ Главболгарстрой Холдинг " АД, американските компании Solar Turbines Inc. и Honeywell, както и италианската Pietro Fiorentini започва създаването на пилотен план за произвеждане и потребление на зелен водород за софтуерни потребности в оборудванията на подземното газово вместилище „ Чирен ". Меморандумът планува правене на изследване по пилотния план с няколко разновидността на потенциала на инсталациите и оборудването, съотношения на разбъркване и други характерности. Зеленият водород, създаден по плана, се планува да се употребява за софтуерни потребности като гориво на площадката и не се възнамерява да се доставя на трети страни.

Според изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов реализацията на този първи по рода си за района пилотен план за водород ще покаже на процедура ефикасен метод за понижаване на излъчванията на парникови газове. „ Убеден съм, че след днешното сключване на Меморандума за съгласие ползотворното партньорство сред българските, американските и италианската компании през годините ще се задълбочи ", сподели още той. По думите му водородът е главен дирек на бъдещето на стопанската система и енергетиката с нулеви излъчвания. „ Опитът на операторите на газопреносни мрежи ще подсигурява сигурност на инфраструктурата, която да се употребява и за транспорт на водород ", добави той.

Документът бе подписан в границите на конференцията „ Новата енергийна среда в Югоизточна Европа ", която се организира във Вашингтон, Съединени американски щати. Събитието се провежда от Делфийския стопански конгрес, Бизнес съвета за интернационално съгласие и Глобалната федерация на препоръките по конкурентоспособност. В свое изявление в панела „ Главни енергийни планове " Владимир Малинов показа плановете, по които сдружението работи за гарантиране на енергийната сигурност в района. В напреднала фаза са разширението на подземното газово вместилище в Чирен, междусистемната газова връзка България-Сърбия, терминалът за полутечен газ в Александруполис. Дружеството възнамерява планове за уголемение на газовата инфраструктура и нарастване на потенциалите на точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро и Кардам/Негру вода, поради високия интерес, деклариран в границите на необвързващата фаза на пазарно изследване, стартирала през юли 2023 година

За да се реализиран задачите на разширението на подземното газово вместилище се работи по създаване на нови надземни и подземни уреди, както и на газопровод, свързващ „ Чирен " със съществуващата газопреносна мрежа на „ Булгартрансгаз " ЕАД. Партньори на „ Булгартрансгаз " ЕАД в построяването на новите надземни уреди за разширението на Чирен са „ Главболгарстрой Холдинг " АД, Solar Turbines Inc., Honeywell и Pietro Fiorentini, които са водещи разработчици и снабдители на технологии и в региона на производството и потреблението на водородно гориво.

„ Булгартрансгаз " възнамерява планове за развиването на бъдещата атомна мрежа в България. Първата фаза на плана за инфраструктура за транспорт на чист водород в България - създаване на 250 км водопровод от София до българо-гръцката граница с две компресорни станции, е препоръчан за план от общ интерес за Европейски Съюз. „ Разработваме и планове за адаптиране на газопреносната мрежа, тъй че да работят с до 10% водород ", сподели още Владимир Малинов. Припомняме, че „ Булгартрансгаз " ЕАД е член на Европейския алианс за чист водород и деен участник в самодейността European Hydrogen Backbone.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР